KvK: bijna helft horecaondernemers denkt aan stoppen

KvK: bijna helft horecaondernemers denkt aan stoppen

Bijna de helft van de horecaondernemers denkt weleens aan stoppen met het eigen bedrijf, dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK). Een derde acht het stoppen van hun bedrijf zelfs zeker of zeer waarschijnlijk.

Het onderzoek Ondernemen in 21 van de Kamer van Koophandel (KvK) is een vervolg van een vergelijkbaar onderzoek in juli 2020. Toen werden zo'n 1800 ondernemers ondervraagd, in september 2021 waren dat er bijna 2000.

Van die 2000 ondernemers opereren zo'n 80 in de horeca. De cijfers zeggen dus niet direct iets over de hele sector, maar geven wel een indicatie.

In het voorjaar van 2020 zei nog 60 procent van de ondervraagde horecaondernemers te verwachten dat ze de crisis zouden overleven. Slechts 10 procent dacht op dat moment dat ze de crisis niet te boven zouden komen. Op dat moment was de crisis ‘pas’ vier maanden oud en wist niemand dat het zó lang zou duren, inclusief maandenlange sluiting van de horeca.

Inmiddels is dat volledig omgedraaid: van alle ondervraagde ondernemers zegt ongeveer een derde dat stoppen wel eens door het hoofd gaat. In de horeca ligt dat percentage fors hoger: bijna de helft overweegt te stoppen met het bedrijf.

68 procent van de ondervraagde ondernemers twijfelt niet aan het voortzetten van het eigen bedrijf. Ook hier springt horeca er negatief uit. Waar gemiddeld 32 procent zegt weleens te denken aan stoppen, ligt dat bij horeca op 47 procent. Bij bijna de helft van de horecaondernemers komt stoppen dus weleens op als gedachte.

Een derde stopt zeker of waarschijnlijk

Zo'n 27 procent van de horecaondernemers zegt weleens te twijfelen over doorgaan met het bedrijf, twee derde daarvan, ruim 18 procent van het totaal aantal ondervraagde horecaondernemers, acht het waarschijnlijk dat ze gaan stoppen met hun bedrijf. Daar komen nog de ondernemers bij die al direct aangaven dat stoppen een serieuze optie is, daar zijn alleen geen uitgesplitste cijfers voor horeca van beschikbaar. Uitgaande van het gemiddelde betreft dat nog eens 11 procent. Ook geeft 3 procent aan dat ze al gestopt zijn.

Aangenomen kan worden dat deze percentages voor horeca boven het gemiddelde liggen. Die 14 procent zou voor de horeca zomaar boven de 15 procent kunnen liggen. Met de eerdergenoemde 18 procent komt het er dan op neer dat zeker 33 procent van de ondervraagde horecaondernemers het waarschijnlijk of zelfs zeker acht te stoppen met het bedrijf of zelfs al gestopt is.

Horecaondernemers zijn ook het meest negatief over hoe het met henzelf als persoon gaat. 26 procent geeft zichzelf een 5 of lager, dat is verreweg het hoogste percentage onvoldoendes van alle sectoren, gemiddeld over alle sectoren is 11 procent onvoldoendes. Ook is het percentage met een 8 of hoger onder horecaondernemers het laagst van alle sectoren: 39 procent ten opzichte van 57 procent gemiddeld.

Positiever over toekomst

De 2000 ondervraagde ondernemers zijn positiever over de nabije toekomst dan vorig jaar. Toen werd nog een 6,9 gegeven voor de toekomstverwachting voor de zes maanden erna, nu een 7,4. Ook hier geldt dat horecaondernemers pessimistischer zijn: zij beoordelen hun toekomstperspectief voor de komende zes maanden nu gemiddeld met een 6,7.

De huidige situatie wordt door de horeca gemiddeld met een 6,9 beoordeeld. Dat is wel een stuk hoger dan een jaar geleden: in juli 2020 was het gemiddelde rapportcijfer een 5,9. 18 procent van de horecaondernemers geeft nu een 5 of lager, 39 procent een 8 of hoger.

Gevraagd naar de negatieve impact van corona op het eigen bedrijf, zegt bijna de helft van alle ondernemers dat die impact groot is. Horeca steekt er van alle sectoren met kop en schouders bovenuit: 78 procent geeft aan dat de negatieve impact groot is.

Bekijk hier het volledige rapport Ondernemen in 2021 van de KvK

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.