James Horeca: 'Wij hebben een overschot aan horecamedewerkers'

James Horeca: 'Wij hebben een overschot aan horecamedewerkers'

James - een banen-marktplaats voor de horeca - claimt een overschot aan horecamedewerkers. 'In onze bestanden zitten heel veel jongeren die graag aan het werk willen. Ze leggen echter zelf de link met horeca als werkgever niet.' Waar gaat het mis?

Dit zegt de ceo van banenplatform James Horeca, Franck Evers. ‘Jongeren willen twee tot drie keer per week een dagdeel of avond werken. Die wens associëren ze gewoon niet met horeca. Via James kunnen ze - virtueel via de app - solliciteren op openstaande diensten, waar en wanneer zij zelf willen. Heel vrijblijvend. Kunnen ze een weekje niet, dan is dat geen probleem.’ Die wensen van jongeren en de grote behoefte aan medewerkers in de horeca wil Evers bij elkaar brengen.

Gegarandeerd personeel

James biedt – tegen meerprijs – een gegarandeerde invulling van de dienst. ‘Dan gaan wij zelf actief rekruteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij evenementen of festivals.’

Betalen via payroll

Horecaondernemers die mensen werven via James betalen ze uiteindelijk via een payroll constructie. ‘Op basis van zelfstandigheid - zoals Temper dat doet - kan ook. Met name voor koks gebeurd dat veel,’ zegt Evers. Je moet dan een kvk-nummer hebben en een btw-nummer. ‘Maar’, vervolgt hij eerlijk, ‘ook koks zijn via James lastig te vinden’.

Wat is James Horeca

James is opgericht door Café Faber in Nijmegen, in 2017. Sinds 2020, net voor corona, is James opgepakt door onder andere Richard Nas (NasWerkt) en Franck Evers (Siebenheller & Partners). Een flinke update van de software (plus bijpassende investering) en de integratie met het Utrechtse platform Kelners resulteert in het huidige James Horeca met 3.500 mensen die willen werken. James Horeca zegt landelijke dekking te hebben. Enkele grote klanten zijn Landal en Yvey (Europarcs, A’dam Tower en diverse voetbalstadions) en het Openluchtmuseum in Arnhem.

Alle openstaande diensten bij ‘ziek of piek’ kunnen uitgevraagd worden via James. Eventueel heeft het platform ook een planningstool met urenregistratie beschikbaar. Het uitvragen van medewerkers is gratis. Pas als er iemand komt werken, volgt betaling aan James.

Er zit een marge van 15 procent op het uurloon en dit is het verdienmodel van James Horeca. Iedereen krijgt reiskostenvergoeding en wordt minimaal betaald als 21-jarige, ook als iemand nog 17 of 18 jaar is. Uitbetaling vindt wekelijks plaats, inclusief vakantietoeslag.

‘Een dag dichtgaan is vele malen duurder,’ zo stelt Evers nuchter. Hij wil met James binnen drie jaar marktleider in Nederland worden. ‘We werken niet met vaste uurlonen. De markt bepaalt in relatie tot vraag en aanbod. Heb jij voor morgen iemand nodig, dan zou ik er een ander uurtarief aanhangen dan wanneer het een dienst over twee weken betreft.’

Minimale uurtarief

Het minimum uurtarief is 19,85 euro. James hanteert zoals gezegd voor elke medewerker minimaal het brutoloon van een 21-jarige volgens de horeca-cao, ongeacht diens leeftijd. Als je daar de sociale lasten en de fee van 15 procent voor het platform bij optelt, dan kom je op 19,85 euro uit.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.