Het uitbetalen van de extra TVL – die deze week zou plaatsvinden – is tot zeker eind april 2021 uitgesteld. Dit heeft de uitvoeringsinstantie – in dit geval de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO – gecommuniceerd. Misset Horeca heeft de correspondentie ingezien.
Verkeerde keelgat
Dit schiet horecaondernemer Manuel Jansen van Restaurant De Limus in Nijmegen in het verkeerde keelgat. ‘Je belooft in december dat ondernemers meer steun krijgen, en dan moet je er tot minimaal eind april op wachten. Dat kan toch niet.’ De extra steun wordt nu tegelijk uitbetaald met de definitieve berekening over Q4 van 2020.
Daarvoor moeten ondernemers eerst hun werkelijke omzetverlies over het vierde kwartaal 2020 aan de dienst doorgeven. Tussen begin maart en uiterlijk half april ontvangen ze hierover per mail bericht. Vervolgens wordt de rest van de subsidie – als daar recht op is – binnen 16 weken (!) uitbetaald.
‘Bij een groot deel van de vaststellingsprocedures gaat dit echter veel sneller,’ schrijft het RVO nog. Echt gerustgesteld is ondernemer Jansen hierdoor niet.
KHN: schandalig
Ook KHN spreekt bij monde van directeur Dirk Beljaarts van een schande. 'Dit gaat heel veel ondernemers aan het hart. Zij kunnen toch geen 16 weken wachten op hun geld.' De branche organisatie vecht de werkwijze aan.
Dode mus
‘Natuurlijk ben ik blij met de steun van de overheid,’ vervolgt Jansen. 'Maar nu word ik blij gemaakt met een dode mus. Grote kans dat deze extra steun pas na de zomer op onze rekening staat', zucht hij. ‘Er zullen veel ondernemers zijn die niet weten hoe dit gat weer te vullen.’
Zijn vaste lasten zijn ongeveer 10.000 euro per maand. Aan TVL krijgt hij over Q4 uiteindelijke ongeveer 2300 euro per maand, 7.000 euro voor het hele kwartaal. ‘Nog lang niet voldoende om alle kosten te dekken, maar nu moet ik er ook nog tot minimaal april op wachten. Maar mijn rekeningen moeten wel betaald worden. Bij het grote publiek heerst het idee dat je volledig gecompenseerd wordt, maar dat is helemaal niet waar. Niet bij je personeelskosten en ook niet voor de vaste lasten.’
Vooral de nonchalante houding van de overheid stoort hem. ‘Ach, ondernemers, het lukt ons even niet, dus het geld komt zeker zes weken later…’ besluit Jansen van Restaurant De Limus.
Marc Brouns van Brasserie Baristas in Roermond is net als Jansen stomverbaasd. 'Hoe is het in hemelsnaam mogelijk? Uitstel van 16 weken voor de bijbetaling van de TVL. De avondklok kon in 48 uur worden geregeld...'
TVL verder omhoog in 2021
In januari is de TVL voor Q1 2021 verder verhoogd naar 85 procent voor alle bedrijven die een omzetverlies van 30 procent of meer hebben. Ook op deze extra vergoeding zullen ondernemers langer moeten wachten, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hiervoor moet Nederland eerst toestemming van de Europese Commissie krijgen omdat het een vorm van staatsteun betreft.
Ondernemers die in februari TVL voor Q1 van 2021 hebben aangevraagd ontvangen deze TVL eerst op basis van het ‘oude’ subsidiepercentage van 50 tot 70 procent. Voor de verhoging naar 85% moet opnieuw goedkeuring worden gegeven door de Europese Commissie. De verhoging volgt later automatisch.
In praktijk is het ook nog zo dat ondernemers een voorschot van hun TVL van 80 procent krijgen waarna later een definitieve afrekening volgt. Horecabedrijven krijgen dus een voorschot van 80 procent over het lage percentage. Onduidelijk is nog wanneer de afrekening voor Q1 van 2021 kan plaatsvinden.
In de horecabranche wordt gerekend met een percentage van 25 procent van de omzet voor de vaste lasten. Het gaat bij de TVL dus niet om de werkelijke vaste lasten van een bedrijf.
De subsidie percentages bij stijgend omzetverlies
Omzetverlies | Subsidie TVL Q4 2020 | Subsidie TVL Q1 2021 |
30% | 50% | 85% |
35% | 51,43% | 85% |
40% | 52,86% | 85% |
45% | 54,29% | 85% |
50% | 55,72% | 85% |
55% | 57,14% | 85% |
60% | 58,57% | 85% |
65% | 60,00% | 85% |
70% | 61,43% | 85% |
75% | 62,86% | 85% |
80% | 64,29% | 85% |
85% | 65,71% | 85% |
90% | 67,14% | 85% |
95% | 68,57% | 85% |
100% | 70% | 85% |