Zeven finalisten gingen op dinsdag 8 januari 2019 op de Horecava de strijd met elkaar aan. Rob Kramer van Vitam Catering won overtuigend met zijn stamppot Winter Wonderland en ontving zijn prijs uit handen van juryvoorzitter en SVH Meesterkok Menno Post.
Stamppot met pompoen, bleekselderij en granaatappel
Juryvoorzitter Menno Post van restaurant Olivijn: 'De winnaar sprong er wat ons betreft écht bovenuit. Zijn stamppot met pompoen, bleekselderij en granaatappel heeft karakter. Alle smaakelementen komen aan bod: feta voor het zout, een hazelnootje voor het krokante en mooi op smaak gebracht met komijn en chili koriander.'
Zoutbewust koken
Een blije winnaar Kramer: 'Ik ben echt bizar blij. Binnen ons bedrijf zijn wij sinds een jaar bezig met zoutbewust koken. Ontzettend leuk om tijdens deze wedstrijd te laten zien wat we kunnen met stamppot. Ik ben trots dat de jury mijn gerecht zo lekker vindt en op smaak waardeert.'
Lekkerste wedstrijd Stamppot minder Zout
Per persoon eten wij op jaarbasis een kilo teveel zout en dat is slecht voor je nieren. Tom Oostrom (directeur Nierstichting): 'Zout zit veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade. Te veel aan zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Minder zout helpt nierschade voorkomen.'
Daarom maken KHN en de Nierstichting zich sterk om de horeca te inspireren bewuster om te gaan met zout. Vandaag vond daarom voor de eerste keer de Lekkerste Wedstrijd Stamppot met minder zout plaats. Zeven koks stonden in de finale en bewezen dat een gerecht als stamppot, waar relatief veel zout in wordt verwerkt, ook met veel minder erg lekker is. De vakjury bestond uit SVH Meesterkok Menno Post, Telegraaf culinist Felix Wilbrink en foodvlogger Taurai Becker, gespecialiseerd in koken zonder zout.
Onder aandacht brengen bij koks
Antonio van den Hengel, landelijk bestuurslid van KHN: 'Vanuit de horeca willen we een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland. En dat kan onder meer door bewuster met zout om te gaan. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat mensen minder zout eten als ze uit eten gaan. Met de Lekkerste Stamppot met minder Zout willen we het onderwerp onder de aandacht brengen van horecaondernemers en hun koks. En ze enthousiasmeren om mee te doen aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse op 12,13 en 14 maart. Ik hoop dat er dit jaar nog meer restaurants mee doen. Vorig jaar was het al een succes; 3500 gasten genoten van een zoutbewust menu bij meer dan 100 restaurants. Onze ambitie is dat er dit jaar meer dan 200 restaurants deelnemen.'