Demissionair premier Rutte en minister De Jonge kondigden gisteren aan dat de beperkingen voor de horeca zoals het sluiten tussen 00:00 en 06:00 uur, geen entertainment, placeren op 1,5 meter afstand en het sluiten van de dansvloer, tot 20 september blijven gelden.
KHN vindt het onacceptabel dat de rekening van een zwalkend en risicomijdend overheidsbeleid opnieuw bij de horeca wordt neergelegd en de maatregelen de horeca blijven beperken. Zo lang de beperkingen voor de horeca blijven gelden is het dan ook ondenkbaar dat de steunmaatregelen per 1 oktober worden stopgezet. Aanvullende steun is cruciaal, zo stelt de brancheorganisatie.
Coronatoegangsbewijs vanaf 20 september
Na 20 september mogen de 1,5 meter en de andere restricties worden losgelaten, mits de cijfers daar aanleiding toe geven. Voor alle horeca wordt het verplicht om met coronatoegangsbewijzen te werken als er plaats is voor 75 of meer bezoekers. Dit heeft als gevolg dat mensen die naar de horeca willen volgens die regel gevaccineerd, genezen of negatief getest moeten zijn en dit moeten kunnen aantonen in de coronacheck-app. 'Dat is een flinke achteruitgang, die niet strookt met de principes van gastvrijheid. De horeca is tenslotte de huiskamer van de samenleving waar iedereen welkom is'.
Te snel versoepeld
Het kabinet heeft naar eigen zeggen te snel versoepelingen doorgevoerd en hier excuses voor moeten aanbieden. Clubs & Nightlife bedrijven krijgen hiervoor de rekening gepresenteerd. zij moeten - als enige (sub)sector in Nederland - tot 1 november geheel gesloten blijven. Het gelijkheidsbeginsel wordt hier met voeten getreden en dat is volgens KHN onacceptabel.
Advocatenkantoor Nauta Dutilh is in opdracht van KHN al bezig met de dagvaarding. KHN-Voorzitter: Robèr Willemsen: 'Het is werkelijk ongehoord dat zonder deugdelijke onderbouwing deze groep ondernemingen volledig gesloten moeten blijven van het kabinet. Het is juridisch heel interessant dat deze groep horecazaken als enige geen gebruik kan maken van open zijn met coronatoegangsbewijzen.'
Ook de uitgaanshoreca (kroegen/cafés) wordt, met een sluitingstijd van 00.00 uur en het niet meer kunnen gebruiken van testen voor toegang, ongemeen hard geraakt.
Onzekerheid groot in toeristische sector
Ook voor het (zakelijk) toerisme, congressen en evenementen – en daarmee hotels en zalencentra - is de onzekerheid groot. Reserveringen blijven uit en de internationale reisbeperkingen duren voorlopig voort. Er is nog geen concreet perspectief over wanneer die sectoren weer aantrekken. 'Ook in deze sectoren mag steun niet stoppen en is maatwerk noodzakelijk', aldus KHN.
Testen voor toegang niet meer gratis
Verlenging steun
- Het verlengen van de steunmaatregelen per 1 oktober 2021.
- Een verlaging van de werkgeverslasten.
- Gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden aan de overheid om te voorkomen dat (meer) ondernemers failliet gaan en om te zorgen voor een toekomstbestendige horecabranche.
- Een CoronaHerstelplan met een structurele oplossing voor de (financiële) problemen waar individuele horecaondernemers mee blijven zitten.