De steun voor de horeca zou bestaan uit een eenmalige extra uitkering voor horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn. Zij krijgen een eenmalig bedrag van gemiddeld 2500 euro, meldt de NOS. 2500 euro is slechts een gemiddelde. Hoeveel een horecabedrijf precies krijgt, hangt af van het omzetverlies in de periode van sluiting. De maatregel maakt deel uit van aanpassingen van het derde steunpakket van het kabinet en wordt via de Tegemoetkoming Vatse Lasten verrekend.
Tussen wal en schip
Het kabinet wil dat de coronasteunmaatregel, die is bedoeld voor het dekken van de vaste lasten, beschikbaar komt voor meer sectoren. Sommige sectoren vallen nu buiten de boot. Om ook hen te ondersteunen, komen straks alle bedrijven die meer dan 30 procent omzetverlies hebben in aanmerking voor een tegemoetkoming.
Er wordt ook gekeken naar bedrijven die seizoensgebonden werk doen. Dat zijn sectoren die niet het hele jaar een gelijkmatige omzet draaien en daardoor buiten de boot vallen. De details worden dit weekend verder uitgewerkt en maandag worden de regelingen waarschijnlijk gepresenteerd.
NOW
Dat derde pakket van het kabinet voor ondernemers die in financiële problemen verkeren geldt sinds 1 oktober. De kern van dat derde pakket was dat de meeste regelingen uit de eerste twee steunpakketten bleven bestaan, maar ook dat ze werden versoberd en in stappen afgebouwd. KHN pleit voor meer steun.
In het derde steunpakket dat op 1 oktober is ingegaan, worden de NOW en de TVL in stappen afgebouwd. Dat pakket is gemaakt toen van een tweede golf nog geen sprake was. Met de economische gevolgen van nieuwe maatregelen is toen dus ook geen rekening gehouden. KHN zet daarom in op:
- Geen afbouw van steunmaatregelen voor die sectoren die direct worden geraakt door de nieuwe corona-maatregelen. Dat betreft in ieder geval de horeca.
- De NOW-vergoeding gaat in het derde steunpakket naar maximaal 80 procent, dat mag niet afgebouwd worden en moet juist naar 100 procent gebracht worden.
- De toegangsdrempel voor het omzetverlies voor de TVL moet niet omhoog. De maximale TVL-vergoeding moet juist worden verhoogd. De TVL vergoedt nu max 50 procent van de ‘vaste kosten’ bij volledig omzetverlies; de TVL moet verdubbeld worden tot 100 procent.
- Ontslagen worden onvermijdelijk. Voorkom dat werkgevers die het al zwaar genoeg hebben ook nog eens verplichte transitievergoedingen moeten betalen. Die transitievergoedingen moeten direct worden vergoed aan werknemers via het UWV.
- Ook moet het kabinet zich inzetten om in overleg met de banken de terugbetalingstermijn verder op te rekken. Nu hoeven ondernemers gedurende zes maanden niet af te lossen, die periode zou met nog eens zes maanden moeten worden verlengd.
- Het Time-Out Arrangement – dat is het plan van minister Wiebes voor een regeling om bedrijven die nu niets meer kunnen in een soort ‘stand-bye stand’ te brengen, moet versneld worden ingevuld en uitgerold.