‘Bier en bitterballen zijn natuurlijk een goede combinatie, en er zijn al heel wat bierbitterballen ontwikkeld’, zegt Tom de Heij van de Haagsche Croquetterij. ‘Maar ik heb nog nooit een vegetarische bierbitterbal gezien.’
De vegetarische bitterbal is een rendangbitterbal, gemaakt met onder meer zonnepitten, een vleesvervanger, Indonesische kruiden en gember. Het bier is Gember Goud. ‘Dat is bier waarin de gembersmaak heel goed naar voren komt’, weet De Heij.
Daarnaast maakt hij een traditionele runderstoofbitterbal met Tricky Triple. ‘Dat bier is ‘tricky’ omdat het alcoholgehalte hoog is, maar je drinkt het weg als limonade. Het is een kruidige en een wat zoetere triple, waardoor het goed bier is om runderstoof mee te maken.’
Gebrouwen door Vrouwen en Croquetterij-familie
De bitterballen worden voor het eerst aan het publiek geserveerd tijdens een bitterballen en bierproeverij op 19 februari in De Bar, het proeflokaal van Gebrouwen door Vrouwen in Amsterdam. ‘Daar bepalen we met welke van de twee we verdergaan. Het wordt spannend om te zien of de vegetarische bitterbal kan winnen van de runderstoof.’
Gebrouwen door Vrouwen wordt gerund door zussen Tessel en Do de Heij. ‘Het zijn achter-achternichtjes van mij. Een aantal jaren geleden kwamen we erachter dat we familie zijn, en dat zij bier brouwen en ik kroketten maak. Dat was het begin van de samenwerking. Ik heb al eerder hun bier verkocht en zij mijn bitterballen. Sinds een jaar hebben ze een proeflokaal in Amsterdam. Ze zijn ook genomineerd voor de Coolest Dutch Brand Awards. Ze zitten echt in de lift.’