‘We denken na over het openen van de horecaterrassen’, is al meerdere keren de mededeling geweest. Dat er dan bij gezegd wordt ‘mits de cijfers het toelaten’, vergeten we voor het gemak even. Over welke cijfers het gaat en vanaf welke cijfers wordt versoepeld, wordt altijd een beetje in het midden gelaten. Iedereen klampt zich vast aan de worst die wordt voorgehouden.
In de dagen erna wordt er door de medisch specialisten gereageerd dat versoepelingen helemaal niet mogelijk zijn. Dat de ziekenhuizen en ic’s nog steeds vol liggen met coronapatiënten. Het kabinet reageert daarop en tempert de verwachtingen op versoepeling weer. Iedereen weet dan in aanloop naar de persconferentie al dat er weer wordt meegedeeld dat het versoepelen van de coronamaatregelen vanwege de slechte cijfers nog niet mogelijk is.
Een andere worst die steeds wordt voorgehouden zijn de proeven met de zogenaamde fieldlabs. Er zijn al verschillende proefevenementen geweest. Morgen start er een fieldlab met cafés in Utrecht. Fieldlabs zijn praktijktesten waarbij onderzoekers bekijken hoe verschillende evenementen, concerten, vakanties op termijn weer veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd.
Dat de horeca veilig open kan, is vorige zomer al bewezen, maar als er nog een fieldlab voor nodig is om dat te bewijzen, prima. Want je zou verwachten dat als uit de cijfers van de fieldlabs blijkt dat er coronaproof evenementen georganiseerd kunnen worden en de horeca veilig open kan, dat dus ook weer mogelijk is. Niet dus, want al is in de afgelopen fieldlab-experimenten aangetoond dat het veilig kan, mag er nog steeds niets.
Waarom ons dan toch iedere keer weer een worst voorhouden is de vraag. Is dat om de kritiek van horecaondernemers, winkeliers en boze burgers even te pareren? Is dat wat ze ‘perspectief bieden’ noemen? Of is het om de aandacht af te leiden van het falende vaccinatiebeleid?
Vanavond is er weer een persconferentie. De horecaterrassen mogen niet op 21 april open, maar misschien wel op 28 april. Het kabinet gaat het week voor week bekijken en komt eindelijk met een openingsplan als alternatief op de eerdere routekaarten die niemand begrijpt en waar nooit iets van terecht is gekomen.
Maar een heropening van de horeca op 28 april is ook weer een worst. Een echte opening half mei of misschien zelfs pas in juni is veel waarschijnlijker. Dan zijn namelijk de meest kwetsbare mensen gevaccineerd. Zeg dat dan.
Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.