Tegenover de redactie van Snackkoerier laat Maarten Colijn, voorzitter van de KHN-sector Fastfood en IJsbedrijven, weten tegen het voorgestelde rookbeleid te zijn. De voorzitter vindt dat zijn sector als ‘ruilmiddel’ wordt gebruikt.
Eetcafés op de fles
‘Straks gaan klanten bij een eetcafé frites eten, omdat ze daar mogen roken. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Gelijke monniken, gelijke kappen’, aldus Colijn.
Amsterdam-voorman Hermanides vreest dat het nieuwe rookplan tientallen eetcafés in Amsterdam de kop gaat kosten. Hermanides, zelf eigenaar van Hotel Arena in de hoofdstad, verwacht een omzetdaling van vijftien procent voor eetcafés.
Eetcafés moeten in het nieuwe plan de sigaret in de ban doen zolang er wordt gegeten. Wanneer de keuken dicht is, mag er weer worden gerookt.
Te laat
‘Als de omzet na een tijdje weer stijgt, is het voor kleine kroegen te laat. En juist in Amsterdam zijn relatief veel eetcafés die worden gerund door kleine ondernemers’, aldus Hermanides op de website Parool.nl.
Hermanides zegt over de kwestie nog geen overleg te hebben gevoerd met KHN. ‘Maar als ondernemer zeg ik: dit is een erg slecht idee’.
Hermanides kwam een paar weken nog in verweer tegen het algehele rookverbod in de horeca. Samen met twee andere ondernemers richtte hij het Platform Horeca & Ventilatie op. Doel van het platform is het onder de aandacht brengen van verbeterde ventilatiesystemen.