Buurtketen zijn plaatsen waar ruwweg zes tot vijftien personen terecht kunnen, commerciële drankketen bieden plek aan nog meer drinkers. Dergelijke keten zijn in strijd met de drank- en horecawet, en voldoen ook niet aan brandveiligheidsvoorschriften en andere wettelijke eisen, stelt het college.
De gemeente gaat in kaart brengen hoeveel illegale keten er op het grondgebied staan. Volgens een gemeentewoordvoerster telt Ede momenteel circa 33 drankketen. Commerciële keten worden direct gesloten, buurtketen moeten binnen vijf jaar zijn verdwenen. De gemeente is ook extra alert op ordeproblemen in de omgeving van drankketen.
Ede wil met de maatregel verkeersongevallen en geweld onder invloed van alcohol voorkomen. Ook de gezondheid van de bevolking staat op het spel, aldus de gemeente. Jongeren gebruiken de drankketen regelmatig om zich in te drinken voor het stappen. Politie, justitie, GGD en scholen worden betrokken bij het sluiten van de keten. De instanties gaan ook ouders benaderen om alcoholmisbruik onder jongeren te voorkomen.
De zogenaamde huiskamerketen blijven vooralsnog buiten schot, aldus de gemeente. 'Onder huiskamerketen verstaan we gelegenheden waarbij thuis in gezelschap wordt gedronken. In dat geval kunnen de ouders vaak nog een oogje in het zeil houden', aldus de gemeentewoordvoerster.
Zie ook