De Pronkcheer gaat toch weer voor spreeuw

De Pronkcheer gaat toch weer voor spreeuw

Chef-kok Arjan Smit wil ontheffing aanvragen, zodat hij volgend jaar opnieuw spreeuw kan serveren in De Pronckheer in Cothen. Een spreeuw is beschermd, ...

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vindt dat de spreeuw alleen op de menukaart kan mét een ontheffing. Dat heeft zij geantwoord op Kamervragen.

Kraaien en muskusratten

Smit wil ook ander wild dat wordt bejaagd, gaan serveren. ‘Het gaat ons om het principe dat goed, hoogwaardig vlees wordt weggegooid in plaats van geconsumeerd.’

Hij heeft nu wilde duif op het menu. Ook kraaien en muskusratten komen er volgens hem voor in aanmerking.

Ontheffing aanvragen

‘We bekijken wat we kunnen doen om te voorkomen dat goed vlees in de vuilnisbak verdwijnt’, zei Smit over het voornemen ontheffing aan te vragen.

Kromme wetgeving

Hij vindt het raar dat afgeschoten wild wordt vernietigd omdat het mogelijk ziektes verspreidt, terwijl boswachters kadavers van groot wild laten liggen. ‘Kromme wetgeving’, aldus Smit.

De Pronckheer serveerde enkele weken spreeuw, geschoten in de boomgaard van Smits buurman. Dat past in het beleid van het restaurant, dat vooral producten uit de streek verwerkt.

De Partij voor de Dieren had er Kamervragen over gesteld.

Bron: ANP

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.