De sommelier, die al 33 jaar in dienst is bij het vijfsterrenhotel, moet zijn achterstallig loon krijgen, en er hangt het hotel een dwangsom van €75.000 boven het hoofd als de dienstbetrekking niet wordt hersteld.
Uit een deze week gepubliceerd vonnis blijkt dat het hotel de eigen huisregels – waarin een verbod op drinken tijdens werk is opgenomen - niet consequent heeft toegepast.
Stok om te slaan
De ontslagen sommelier vermoedt zelf dat zijn werkgever 'een stok zocht om de hond mee te slaan' en een reden om van de sommelier af te komen die voor €3.982,51 bruto per maand op de loonlijst stond, schrijft NRC.
Het nuttigen van drank voor of tijdens het werk is verboden voor personeel van het Amstel Hotel. De sommelier kreeg op 14 december 2012 al eerder een officiële waarschuwing vanwege drinken op het werk. Na een slok wijn in de nacht van 18 op 19 november 2013 volgde een week daarna ontslag op staande voet.
Niet consequent
In de bewuste nacht verzorgde het Amstel Hotel de catering en het diner tijdens de Marie Claire Awards in Carré. Na afloop kwam een leidinggevende langs om met het personeel te proosten op een geslaagde avond. De leidinggevende had voor iedereen een biertje en sandwiches meegenomen. Na een kwartier ging iedereen weer aan het werk.
De sommelier nam die avond een slok wijn en bood ook een collega een glas aan. Volgens de rechter is dit in strijd met de huisregels, maar worden die dus niet consequent toegepast (een leidinggevende had immers hetzelfde gedaan). Ook is het vergrijp niet ernstig genoeg voor een ontslag op staande voet. Dat oordeelde ook de rechter in een kort geding dat de sommelier aanspande.
Twijfel
Daarin trok de rechter ook de verklaringen van negen collega's in twijfel. Die verklaringen zouden volgens de rechter onder druk van de werkgever aangepast zijn: in eerste instantie was slechts één verklaring belastend, maar nadat de sommelier ontslagen was en de collega's nogmaals een verklaring werd gevraagd, waren de andere acht ook in het nadeel van de sommelier.