Binnen de wedstrijd om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) werken belangrijke culinaire spelers samen om gastheerschap in Nederland meer onder de aandacht te brengen.
Belangrijke factor
Gastheerschap is een vak. En de zwarte brigade is dan ook een zeer belangrijke factor in de beleving en in het slagen van een culinaire avond. De NHGP is een wedstrijd waarbij je als deelnemer veel ervaring opdoet. Je leert ook vakgenoten kennen en je eigen skills te testen.
Winnaar van de editie 2024 was Pieter-Jan Kruithof (zie foto) van restaurant De Groene Lantaarn** in Staphorst. Hij kreeg zijn prijs voor de beste jonge gastheer van Nederland uitgereikt tijdens de feestelijke lancering van restaurantgids Lekker500 in het Koetshuis op Parc Broekhuizen in Leersum.
Gastheer/vrouw
Vereiste voor deelname is een leeftijd tussen de 20 en 26 jaar per 30 maart 2025. Daarnaast moet de kandidaat minimaal 4 dagen per week werkzaam zijn als gastvrouw of gastheer in een restaurant dat genoteerd is in de gidsen Lekker500, Michelin of Gault&Millau. Of dat aangesloten is bij de G4, of dat behoort tot een hotel met de classificering 5 sterren.
De technische invulling en verantwoording van de NHGP is in handen van juryvoorzitter Edwin Raben, voormalig topsommelier en met Edwines.com actief met onder meer consultancy en een wijnschool.
Theorie en praktijk
De wedstrijd start met een theorieronde op 7 april 2025. De 6 beste deelnemers van de theoriedag gaan samen met de 4 wildcardhouders door naar de praktijkronde op 22 september 2025. Deze 10 zullen tevens door de vakjury bezocht worden op het bedrijf waar de deelnemer werkzaam is. Daar vervult de kandidaat tijdens een lunch of diner de rol van gastvrouw of gastheer. De theorie- en praktijkronden worden afgenomen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag. Astrid Schreuders verzorgt op beide dagen de kandidatenbegeleiding.
Inschrijven is mogelijk tot en met 30 maart 2025.