Le Bon Vivant wil met nieuw culinair concept een Michelinster verdienen

Le Bon Vivant wil met nieuw culinair concept  een Michelinster verdienen
Foto: Guy Houben

Restaurant Le Bon Vivant, onder leiding van chef-eigenaar Björn Dijkstra, legt met het nieuwe culinaire concept 'Dobbel Good' de lat hoog.

Restaurant Le Bon Vivant in Maastricht mikt op een Michelinster en/of 16 punten GaultMillau. Het sterven is om dit voor het einde van het jaar 2026 te behalen. Met Dobbel Good brengt het een stukje Maastrichtse geschiedenis tot leven in een eigentijdse gastronomische ervaring.

Le Bon Vivant is een verfijnd restaurant waarbij de focus ligt op de perfecte combinatie van eten en drinken. Chef Björn Dijkstra streeft met zijn kernteam van sous chef Vic Tosseram, sommelier Adem Çiçek en maître Dion van Lingenrestaurant naar een hoge culinaire standaard. Het restaurant brengt samen met Dobbel Good een stukje historische Maastrichtse flair terug op het bord.

Eerbetoon aan Marres-Ceulen brouwerij

Het concept Dobbel Good eert de Marres-Ceulen brouwerij, die ooit op de plek van het huidige restaurant gevestigd was. De brouwerij werd opgericht in 1859 door August Marres en zijn vrouw Helène Ceulen aan de Grote Gracht 60 (het huidige Capucijnenstraat 91).

Drie generaties lang brouwde de familie er bier. Ook het beroemde Dobbel Aajt, dat zijn weg vond naar de vele Maastrichtse cafés, waaronder De Vogelstruys op het Vrijthof. In 1959 werd de brouwerij verkocht aan Brand Bier.

Hoewel het Dobbel Aajt-bier niet meer wordt gebrouwen, slaat Le Bon Vivant met Dobbel Good een brug tussen het verleden en het heden. Met dit nieuwe concept wil het restaurant de rijke geschiedenis van Maastricht koesteren. En tegelijkertijd een hedendaagse invulling geven aan culinaire verfijning.

'De Marres-familie is een van de oudste families in Maastricht,' aldus Boed Marres, 86 jaar en schrijver van het boek Marres. 'Het is bijzonder om te zien hoe hun nalatenschap nieuw leven wordt ingeblazen.'

Neet Dobbel Aajt, mer Dobbel Good

Dobbel Good staat voor de perfecte combinatie van heerlijk eten en prachtige bijpassende wijnen of alcoholvrije cocktails.

Chef Björn Dijkstra: 'Het maken van combinaties van wijn en spijs is waar we echt goed in zijn.'

Het concept draait om balans op het bord, met eerlijke gerechten die voortkomen uit een eigen visie met een klassieke touch.

Gasten worden uitgenodigd om zich volledig onder te dompelen in een avond vol genieten. Door dit erfgoed op innovatieve wijze te vertalen naar de hedendaagse gastronomie, streeft Le Bon Vivant ernaar om de lat net zo hoog te leggen als de brouwers van weleer.

Lancering met een vleugje nostalgie

Foto-credits: Dion van Lingen.
Foto-credits: Dion van Lingen.

De lancering van Dobbel Good werd gevierd met een nostalgisch eerbetoon aan de brouwerij. In samenwerking met Brand Bier werden uitnodigingen in stijl rondgebracht: met paard en wagen. Zo vervoerde de Marres-Ceulen brouwerij destijds hun bier door Maastricht.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.