Manneken Pis wil met nieuwe investeerder uitbreiden met nieuwe locaties

Manneken Pis wil met nieuwe investeerder uitbreiden met nieuwe locaties
Albert van Beek

Investeringsmaatschappij Standard Investment kondigt een investering aan in Manneken Pis, een van de bekendste premium friet-ketens in Nederland, gespecialiseerd in het aanbieden van verse Vlaamse frieten.

De samenwerking heeft als doel de expansie van Manneken Pis te versnellen door het aantal locaties uit te breiden in de komende jaren, met een focus op de belangrijke en drukbezochte locaties in Nederlandse steden. Oprichter Albert van Beek blijft de leidende positie vervullen in het bestuur van Manneken Pis.

Manneken Pis is een premium friet-keten die bekend staat om zijn ambachtelijk bereide Vlaamse frieten van Zeeuwse aardappelen. Het bedrijf, opgericht in 1991 door Albert van Beek, heeft zich gepositioneerd als marktleider op het gebied van kwalitatief hoogwaardige frieten, die dagelijks vers worden bereid in de eigen productiefaciliteit in Utrecht. Manneken Pis verwerkt jaarlijks 1,7 miljoen kilo Zeeuwse aardappelen.

Naast frieten biedt het bedrijf een breed assortiment aan sauzen, snacks en dranken. Met acht locaties,
waaronder drukbezochte winkelstraten in Amsterdam en Utrecht, heeft Manneken Pis zich stevig gevestigd in het Nederlandse horeca-landschap. Manneken Pis onderscheidt zich door zijn focus op kwaliteit en ambachtelijkheid: de frieten worden op traditionele wijze gesneden en twee keer gebakken voor een optimale smaakbeleving. Manneken Pis heeft bovendien de prijs voor 'Beste Friet' van Frietopia ontvangen, wat hun toewijding aan kwaliteit verder onderstreept.

Groei Manneken Pis

Het herstel van het internationale toerisme sinds de pandemie versterkt de groeimogelijkheden van Manneken Pis. 'Toeristenstromen naar populaire steden zoals Amsterdam en Utrecht blijven toenemen, en winkelstraten zoals het Damrak en Hoog Catharijne zien een toename van bezoekers, wat een stevig fundament biedt voor de verdere groei van het bedrijf,' aldus de investeringsmaatschappij.

'Daarnaast ziet Manneken Pis sterke groeikansen door de opkomst van de 'convenience-generations' (Millennials en Gen Z), die de komende jaren naar verwachting een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de groei van de Horeca. Deze groepen besteden meer per jaar aan maaltijden buitenshuis, met een toenemende voorkeur voor snelle, maar kwalitatieve eetmomenten. Voor deze demografische groepen, die vaak kiezen voor spontane en snelle eetervaringen, zijn takeaway-concepten zoals Manneken Pis bijzonder aantrekkelijk.'

Het partnership met Manneken Pis past binnen de bredere strategie van Standard Investment om te investeren in de horecasector, waarbij eerder investeringen zijn gedaan in bedrijven zoals Burger King (Burger Food Group) en de Ierse pubketen Old Irish Pub. Door hands-on betrokkenheid en operationele ondersteuning heeft Standard Investment bewezen succesvol te zijn in het laten groeien van bedrijven binnen deze sector. Bij Old Irish Pub zijn meerdere nieuwe vestigingen geopend, waaronder recentelijk in Bergen, Noorwegen.

Daarnaast is Standard Investment nauw operationeel betrokken bij Burger King, waarbij zij actief bijdragen aan de strategische en operationele groei van het merk.

Strategische samenwerking voor toekomstige groei

Het partnerschap met Standard Investment stelt Manneken Pis in staat om zijn bestaande succes verder uit te bouwen. De plannen voor de komende jaren omvatten een uitbreiding van het aantal vestigingen, waarbij de focus blijft liggen op locaties met veel voetverkeer in grote steden. Deze uitbreiding zal worden geleid door oprichter Albert van Beek, die na de transactie als groot aandeelhouder betrokken blijft en samen met het managementteam en Standard Investment de groeistrategie zal vormgeven.

Maarten Tromp, partner bij Standard Investment, licht de investering toe: 'Manneken Pis is een uniek merk met een sterk product en een bewezen track record. De combinatie van hun premium kwaliteit, groeiende populariteit bij de convenience-generations en de heropleving van toerisme maakt dit een aantrekkelijk investeringsproject. We kijken ernaar uit om samen met het managementteam van Manneken Pis de volgende groeifase in te gaan.'

Albert van Beek, oprichter en eigenaar van Manneken Pis: 'Deze samenwerking met Standard Investment geeft ons de synergie om onze ambities waar te maken. Ons doel is om nog meer Nederlanders en
toeristen te laten genieten van onze verse Vlaamse frieten en snacks, en om het merk Manneken Pis nog verder te laten groeien.'

Manneken Pis

Manneken Pis is een premium takeaway-keten met acht locaties in Amsterdam, Utrecht en Leidschendam. Het bedrijf is gespecialiseerd in vers gebakken Vlaamse frieten van Zeeuwse aardappelen en biedt een uitgebreid assortiment snacks en sauzen aan. De beste presterende vestigingen bevinden zich op locaties met veel voetverkeer, zoals het Damrak in Amsterdam, Hoog Catharijne in Utrecht en The Mall of the Netherlands in Leidschendam.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.