Souschef Brandon de Bruin van De Kromme Dissel* wint halve finale Benelux van Chef Balfegó 2024

Souschef Brandon de Bruin van De Kromme Dissel* wint halve finale Benelux van Chef Balfegó 2024
Brandon de Bruin

Brandon de Bruin, souschef van sterrestaurant De Kromme Dissel* in Heelsum, is winnaar geworden van de Benelux halve finale van de Chef Balfegó 2024 competitie.

Deze internationale competitie, nu in zijn 7e editie, eert chefs die uitblinken in het bereiden van en werken met Balfegó blauwvintonijn, de meest duurzame en traceerbare tonijn ter wereld. Dit jaar is de eerste keer dat de Benelux-regio deelneemt aan de Chef Balfegó competitie.

Met de toevoeging van landen zoals Italië, Duitsland en Portugal is de competitie internationaler dan ooit. De finale zal acht chefs presenteren, gelijk verdeeld tussen Spaanse en internationale deelnemers, waarbij Brandon de Bruin de Benelux zal vertegenwoordigen in de grote finale.

Brandon de Bruin
Brandon de Bruin

De Benelux halve finale, gehouden op 2 september bij het ROC van Amsterdam, zag zes getalenteerde chefs in de strijd, waaronder Floris van Straalen (VanOost), Rowin Geurts (Lindehof), Nathan van Echelpoel (Nathan), Jan Tournier (Cuchara), en Yoshihito Mizuno (Sushi & Sake Bar by Chef Yoshi). Deze chefs, met in totaal van zes Michelinsterren, streden onder het kritisch oog van een drieledige jury, bestaande uit gerenommeerde chefs Nick Bril (The Jane), Ron Blaauw (Ron Gastrobar), en Schilo van Coevorden (Taiko, Conservatorium Hotel).

Moeilijk kiezen

Het hoge niveau van de gerechten maakte het voor de jury moeilijk om een winnaar te kiezen. De chefs werden beoordeeld op criteria zoals smaak, aroma, textuur, presentatie, balans van ingrediënten en bereiding van de tonijn.

De weg naar Madrid

Brandon de Bruin zal nu deelnemen aan de grote finale in Madrid op 28 oktober bij de Le Cordon Bleu. Hij zal het opnemen tegen de finalisten uit Spanje, Portugal, Italië en Duitsland. De jury voor de finale in Madrid zal worden geleid door Martín Berasategui, die acht Michelin-sterren bezit, samen met andere vooraanstaande chefs uit de gastronomiewereld. Ze zullen de gerechten beoordelen op smaak, presentatie, balans van ingrediënten en bereidingstechniek.

Prijzen en Erkenning

De winnaar van de competitie ontvangt 6.000 euro, een reis naar Japan voor twee personen en een set Japanse messen. De winnaars van de tweede en derde plaats ontvangen respectievelijk 3.000 en 1.000 euro, naast andere prijzen, waaronder deelname aan een korte film over de finalistchefs.

Fredimare

Balfegó's blauwvintonijn staat wereldwijd bekend om zijn duurzaamheid, traceerbaarheid en kwaliteit. In de Benelux wordt dit exclusieve product geïmporteerd door Fredimare, het bedrijf van Freddy Bout. Als specialist in Balfegó blauwvintonijn zet Fredimare zich in voor de levering van een duurzaam en ethisch verantwoord product aan de horeca.

Bout: 'Helaas is er nog steeds veel tonijn op de markt waarvan de herkomst onduidelijk is, wat leidt tot problemen met illegaliteit en voedselveiligheid. Dit varieert van illegale visserij tot het toevoegen van hormonen en kleurstoffen. Restaurateurs weten vaak niet precies hoe de tonijn op hun bord terechtkomt, wat de vraag naar een volledig traceerbaar en duurzaam product als Balfegó versterkt. Balfegó heeft dit probleem aangepakt door elk aspect van de toeleveringsketen transparant te maken, van vangst en voeding tot slacht en transport.'

Bout wijst op de uitdagingen die nog steeds bestaan in de Benelux, waar sommige bedrijven misbruik maken van de naam Balfegó door andere tonijn te verkopen als zijnde het hoogwaardige product. Hij benadrukt dat de markt soms wordt bedorven door illegale en louche praktijken, waar veel chefs en restaurateurs nog niet van op de hoogte zijn.

'Het is aan de chef in de keuken om bewuste keuzes te maken,' zegt Freddy Bout. 'Uiteindelijk wil je een goed en eerlijk product op je bord, en dat vraagt om een beetje onderzoek en nuchterheid. Je wilt zeker weten dat wat je serveert, de juiste oorsprong heeft. Bij iedere levering moeten de officiële Balfegó documenten en/of een paspoort van de vis zitten.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.