Deze zes chefs zijn geselecteerd voor de finale van de Euro-Toques Nederland Restaurantprijs

Deze zes chefs zijn geselecteerd voor de finale van de Euro-Toques Nederland Restaurantprijs
De winnaars van 2023., vlnr: Jouke-Piet Drijfhout, Cor Hamming en Durkje Grijpstra van De Slotplaats in Bakkeveen. Foto: Eelco van Wieringen van Buro Publieke Werken

Tijdens Gastvrij Rotterdam vindt op 23 september 2024 de finale van de Euro-Toques Nederland Restaurantprijs, gesponsord door Cookware Company, plaats. De zes finalisten zijn nu bekend.

Al in 1986 riep de Franse chef Paul Bocuse alle Europese chefs op zich aan te sluiten bij zijn missie om het gebruik van kunstmatige toevoegingen in voedsel tegen te gaan. Deze zes Euro-Toques chefs, die werken volgens de kernwaarden van Euro-Toques, zijn geselecteerd voor de finalevan de Euro-Toques Restaurantprijs. Dit betekent dat zij uitsluitend werken met natuurzuivere, lokale kwaliteitsproducten en de seizoenen volgen.

De opdracht

In een compactere wedstrijdarena, met twee keukens naast elkaar, demonstreren de finalisten hun in eigen keuken voorbereide driegangenmenu aan het publiek. Ze lichten de gebruikte technieken, de bereiding van de gerechten en hun bewuste keuze voor ingrediënten toe. Het doel is om het publiek te laten zien hoe gezond en smaakvol gekookt kan worden met natuurzuivere, eerlijke ingrediënten.

De beoordeling

De jury let op de volgende criteria:

  • Ambachtelijk koken
  • Gebruik van natuurzuivere, seizoensgebonden producten uit de eigen streek
  • Gezonde en heerlijke gerechten
  • Uitvoering en presentatie
  • Gebruikte technieken

De chefs hebben volledige vrijheid in hun creaties. De bijpassende dranken worden toegelicht door de gastheer of gastvrouw.