Al in 1986 riep de Franse chef Paul Bocuse alle Europese chefs op zich aan te sluiten bij zijn missie om het gebruik van kunstmatige toevoegingen in voedsel tegen te gaan. Deze zes Euro-Toques chefs, die werken volgens de kernwaarden van Euro-Toques, zijn geselecteerd voor de finalevan de Euro-Toques Restaurantprijs. Dit betekent dat zij uitsluitend werken met natuurzuivere, lokale kwaliteitsproducten en de seizoenen volgen.
De opdracht
In een compactere wedstrijdarena, met twee keukens naast elkaar, demonstreren de finalisten hun in eigen keuken voorbereide driegangenmenu aan het publiek. Ze lichten de gebruikte technieken, de bereiding van de gerechten en hun bewuste keuze voor ingrediënten toe. Het doel is om het publiek te laten zien hoe gezond en smaakvol gekookt kan worden met natuurzuivere, eerlijke ingrediënten.
De beoordeling
De jury let op de volgende criteria:
- Ambachtelijk koken
- Gebruik van natuurzuivere, seizoensgebonden producten uit de eigen streek
- Gezonde en heerlijke gerechten
- Uitvoering en presentatie
- Gebruikte technieken
De chefs hebben volledige vrijheid in hun creaties. De bijpassende dranken worden toegelicht door de gastheer of gastvrouw.