Aantal faillissementen fluctueert, maar in juni werd horeca hard geraakt

Aantal faillissementen fluctueert, maar in juni werd horeca hard geraakt
Foto ter illustratie, bij de sluitingen in de horeca in de maand juli

Relatief gezien werden er in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca, meldt het CBS. Er vielen de afgelopen maand 37 bedrijven om, ten opzichte van de 24 zaken in mei.

Stijging van 11 procent

In Nederland zijn in totaliteit, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in mei, berekende het CBS. Dat is een stijging van 11 procent. In het eerste halfjaar van 2024 zijn er 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal faillissementen was ook hoger dan in dezelfde periode van de laatste drie jaar voor corona (2017-2019).

Bouw hard geraakt

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juni 349 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de bouwnijverheid het grootste aantal faillissementen, namelijk 54. Dat is 29 procent meer dan in mei.

De bouw behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.