Bij SAAM volgt hij Koen van der Plas op, die vanaf de start betrokken was bij het restaurant en fungeerde als de maître-sommelier naast zijn werk voor het wijnbedrijf Sommtimes. ‘Het voelt alsof je tussen twee liefdes moet kiezen’, verklaart Van der Plas over zijn keuze. ‘Maar mijn werk bij SAAM ging knagen aan mijn andere job bij het wijnbedrijf.'
'Ik heb samen met mede-oprichter Henk Jan Beltman aan de wieg van SAAM gestaan en samen met de chef hebben we een half jaar geleden besloten op zoek te gaan naar een nieuwe maître voor het restaurant. Ik ben blij dat het mijn goede vriend Bjorn van Aalst is geworden. Hij heeft al een behoorlijke kennis over Zuid-Afrika en zijn vakmanschap als maître heeft hij wel bewezen bij restaurant Vermeer.’
Meer dan een restaurant
Bjorn van Aalst (38) werkte sinds 2016 bij Vermeer en was daarvoor werkzaam als sommelier bij De Nederlanden* in Vreeland en De Burgemeester* in Linschoten. ‘Ik vind SAAM een restaurant met een groot potentieel en de stijl van Zuid-Afrikaans in combinatie met Nederlands spreekt mij enorm aan. Ik ben een aantal keren in Zuid-Afrika geweest, ook als onderdeel van mijn werk voor de WineWolf Foundation en het is een land waar veel uitdagingen zijn.'
'Bij SAAM ben ik niet alleen bezig met het restaurant maar ook om het hele verhaal achter SAAM over de bühne te krijgen. Van het steunen van de Isabelo Charity dat kinderen op scholen in Zuid-Afrika voorziet van een dagelijkse maaltijd tot het culinaire en creatieve verhaal achter SAAM duidelijker aan gasten te vertellen.'
'Het verhaal vergroot de beleving van gasten in het restaurant. Ik heb er enorm veel zin in om per 1 juli samen met Jasper Hermans, Margot Janse en de rest van het team de kar te gaan trekken. Na 8 jaar Vermeer is het tijd voor een nieuwe hoofdstuk in mijn carrière.’
Het team
SAAM, een samentrekking van South Africa - AMstel, opende in november 2022 de deuren en voert een keuken die Nederlandse producten combineert met Zuid-Afrikaanse invloeden. De dagelijkse leiding in de keuken is in handen van Jasper Hermans (ex Aan de Poel**) in samenwerking met Margot Janse (ex Le Quartier Français) die viermaal per jaar het team voor enkele weken fysiek bijstaat. Restaurant SAAM heeft een vermelding in de Michelingids en een notering van 15 punten bij Gault & Millau.