Wereldwijd laagste wijnproductie in 60 jaar 

Wereldwijd laagste wijnproductie in 60 jaar 

De wereldwijde wijnproductie zal dit jaar naar verwachting uitkomen op het laagste punt in zestig jaar. Dat komt door tegenvallende oogsten op het zuidelijk halfrond en in sommige Europese landen die het gevolg zijn van slechte weersomstandigheden. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV).

Op basis van informatie uit 29 landen, samen goed voor 94 procent van de wereldwijde wijnproductie, wordt dit jaar tussen de 241,7 miljoen en 246,6 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Een hectoliter staat gelijk aan 133 standaard wijnflessen. Het zou een daling zijn van 7 procent ten opzichte van 2022. Vorig jaar werd al minder wijn dan gemiddeld geproduceerd. 

Een lagere productie kan schaarste opleveren van bepaalde wijnen, waardoor de prijzen kunnen gaan stijgen. Omdat de meeste (rode) wijnen een tot enkele jaren rijpen, heeft dit een uitgesteld effect wat pas op zijn vroegst volgend jaar merkbaar wordt.

En of de prijzen daadwerkelijk stijgen, hangt van veel factoren af. Ook hebben grote wijnproducenten vaak nog ruim voorraad van andere jaargangen, waarmee de schaarste kan worden opgevangen. Wereldwijd neemt de consumptie van wijn af en wijnproducerende landen zitten met grote overschotten. De OIV hoopt dat de lagere opbrengst van dit jaar wat meer evenwicht brengt in deze situatie.

Tot 30 procent minder wijn 

In wijnlanden Australië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Brazilië valt de wijnproductie 10 tot 30 procent lager uit dan vorig jaar, voorspelt de OIV. In Europa wordt de wijnproductie in Italië, Spanje en Griekenland het hardst geraakt door slechte weersomstandigheden, waaronder droogte. 

Dit zou betekenen dat Italië niet langer de grootste wijnproducent van de wereld is, maar dat Frankrijk die plek voor het eerst in negen jaar inneemt. In dat land was de wijnproductie iets hoger dan het vijfjaarlijkse gemiddelde, becijferde de OIV.

In kleinere Europese wijnlanden als Duitsland, Portugal en Roemenië lijkt de opbrengst juist beter te worden. Ook de nummer vier op de lijst van grootste wijnlanden ter wereld, de VS, kan een grotere oogst tegemoetzien: ruim 25 miljoen hectoliter, een toename van 12 procent.

In Californië, waar het leeuwendeel van de Amerikaanse wijn vandaan komt, was het minder heet dan de afgelopen jaren en het heeft er ook regelmatig hard geregend, wat de productie ten goede lijkt te komen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.