Dat de wegen van Michelin - zeker voor een bandenfirma- ondoorgrondelijk zijn, is geen geheim. Toch wagen een aantal kopstukken uit de branche zich aan een voorspelling voor Michelin 2023.
Koen van der Plas - ex maître sommelier Inter Scaldes* en nu mede eigenaar SAAM restaurant in Amstelveen verwacht niet dat SAAM met een Michelinster bekroond zal worden.
‘We zijn nog maar net open en zijn erg blij met het feit dat we in de Michelingids vermeld worden. Ik hoop dat er een derde ster in Amsterdam en dan bij Spectrum gaat vallen en tegelijk verwacht ik niet dat Michelin de derde ster dit jaar weghaalt bij Inter Scaldes.’
Michelin 2023: Utrecht en Maastricht
Rogier van Dam chefkok en eigenaar van Restaurant Lastage* in Amsterdam ziet veel kansen in Utrecht. ‘Maeve, het restaurant van Vera Voorend en chefkok Tommy Janssen, in Utrecht zou wel eens voor een ster kunnen gaan, net zoals Leon Mazairac van Karel V.’
In Amsterdam ziet bij Coulisse als een van de kanshebbers voor een ster. ‘Verder verwacht ik niets in Amsterdam maar hoop wel dat Tribeca** in Heeze nu eens eindelijk een derde ster krijgt.’
Chefkok en eigenaar Joachim Muller van Restaurant Gaar in Meerssen ziet ook Maastricht weer in de spotlights bij Michelin. ‘In Maastricht zie ik drie kandidaten; bij Chateau Neercanne met Robert Levels aan het fornuis wordt erg goed gekookt.
Maar ook bij Au Coin Des Bon Enfants ligt de kwaliteit erg hoog. Studio van chefkok Gilbert von Berg, de oude chef de cuisine van Neercanne, is een van de andere kanshebbers wat mij betreft in Maastricht samen met Novo New Dining van Rodny Welters.’
Hij hoopt dat Zarzo* in Eindhoven eindelijk eens wordt bekroond met een tweede ster. ‘Verder zie ik als kanshebbers Yano in Rotterdam, Le Nord van chefkok Gregory Nicole in Bilthoven en Damianz, het restaurant van Het Arresthuis in Roermond.’
'Fred is goede kandidaat voor derde ster'
‘Yano is een van de grootste kanshebbers in Rotterdam voor een Michelinster’, stelt Gijsbregt Brouwer, de oprichter van de Buik van Rotterdam en trendwatcher.
‘Daarnaast zie ik Renilde van Jim de Jong in het Depot Boijmans van Beuningen en In Den Rustwat, waar chef en eigenaar Marcel van Zomeren alles heeft opgeschaald van de keuken tot bediening en inrichting, als kanshebbers. Cuisine Yama, een van de beste klassieke Japanse restaurants van Nederland, van chef Yamamoto (ex Okura - Amsterdam) is voor mij een van de outsiders voor een Michelinster.’
Jozua Jaring, chef-kok en eigenaar van Ratatouille Food & Wine* en Brasserie Bruis in Haarlem hoopt altijd zelf op een tweede ster voor Ratatouille. ‘Ik denk dat Restaurant Smink van Jan Smink wel eens een ster zou kunnen krijgen. Daarnaast is Fred** in Rotterdam, zeker na de verbouwing, een goede kandidaat voor een derde ster.’