'We timmerden keihard aan de weg met Fizzy. Als we nu terugkijken naar de cijfers dan was er een stijgende lijn omhoog voor de corona. Maar na de crisis kwamen we steeds verder van financieel gezond te staan. De situatie werd nijpend.'
Achterstanden en stijgende prijzen
De coronacrisis overleefden ze, maar de buffers waren op. Na de heropening moesten ze de achterstanden inhalen, maar kregen ze ook te maken met stijgende inkoopprijzen, hogere energiekosten en dito personeelskosten. 'Door die combinatie vroegen we ons steeds vaker af hoe lang we zo nog door konden gaan.'
Fikse klap
'Nu komt er een abrupt einde aan dit stukje levenswerk. We waren nog aan het opbouwen, dus dit is een fikse klap', vervolgt Marijn van de Worp. 'Tegelijk beseffen we ook dat we positief moeten blijven. In een hoekje zitten huilen, helpt niet.'
Verantwoording nemen
Met het huidige toekomstperspectief in de horeca, moesten we onze verantwoording nemen en dus onze deuren te sluiten’, vervolgt Van de Worp. ‘Ook dit is ondernemen. Door in gesprek te gaan met onze medewerkers en leveranciers willen we erger voorkomen, ervoor zorgen dat we er samen goed uitkomen. Langer doorgaan met het huidige personeelstekort, is geen oplossing. Het zou de kosten alleen maar verhogen. Door dit te voorkomen kunnen we zicht houden op een toekomst, welke deze ook mag zijn. Momenteel staat Fizzy te koop en biedt het kansen voor iemand die met een schone lei kan beginnen. Het zou zonde zijn als deze unieke plek verloren zou gaan.’
Toekomst
‘Momenteel zijn we tot bezinning aan het komen. In de tussentijd gaan we op zoek naar een nieuwe uitdaging, stil zitten houden we niet van. Om inkomen te generen laat Marijn zich inhuren op ZZP basis om zo ook tijd te creëren voor een volgende stap.'
Op lange termijn sluit de chef weer een eigen zaak niet uit. 'Ik zeg nooit ‘nooit’. ‘Het ondernemerschap zit in ons, en het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Maar op dit moment zijn we voornamelijk bezig met een zo goed mogelijke afwikkeling van ons restaurant en is het hebben van een eigen zaak iets voor de lange termijn toekomst. Eerst stabiel worden dat is het belangrijkste.’
Knoop doorhakken
Met kerst draaide restaurant Fizzy de laatste dagen. Toen nog niet wetende dat het ook daadwerkelijk zou sluiten. 'Twee dagen nadien zijn we opnieuw met de financieel adviseur om tafel gegaan en hebben we de knoop doorgehakt. Daarna hebben we direct het personeel op de hoogte gesteld.' Aansluitend werden de vaste gasten en leveranciers geïnformeerd.
'Dit is een harde leerschool, maar uiteindelijk een wijze les. Terugkijkend op hetgeen wat we hebben neergezet, mogen we trots en dankbaar zijn', besluit Van de Worp. ‘We hebben aan onze droom mogen bouwen daar zijn we iedereen om ons heen dankbaar voor. Dit geeft ons goede hoop voor de toekomst.’
Over Fizzy
Marijn van de Worp van Restaurant Fizzy werd vorig jaar door de JRE verkozen tot Chef van het Jaar 2022. Door Gault&Millau werd hij omschreven tot één van de tien meest veelbelovende jonge koks van Nederland. Michelin omschrijft Fizzy als 'het verhaal van een ambitieus koppel. Gastvrouw Yasmina en chef Marijn verenigen mooi en lekker. De borden ogen prachtig en creëren hoge verwachtingen. De eigentijdse bewerking van de ingrediënten en de diversiteit van texturen en smaakindrukken is geweldig. Een frisse en opwindende zaak.'