Karczewski en zijn vrouw Aleksandra komen uit Polen en wonen en werken nu bijna tien jaar in Amsterdam. Hij in de keuken en zij als afgestudeerd restaurantmanager en planner bij een energiebedrijf. ‘Onze liefde voor de Japanse (eet)cultuur was er altijd al en is na onze reis in 2018 naar Japan alleen nog maar groter geworden’, vertelt Karczewski.
Zo groot dat hij begin 2020 terugkeerde om zich bij de ‘bron’ de Miyajima Ramen School in Osaka te bekwamen in de ambacht van het maken van noedels. ‘Toen ik daarna terugkeerde belandde ik direct in de coronacrisis. Alle restaurants moesten dicht, ook De Kas waar ik werkte, maar we bleven plannen maken.'
Zelfmaakpakket voor ramen
'Eerst hebben we via een vriend verse noedels voor een webshop verkocht. Daarna kwamen de eigenaren van De Kas met het idee om een zelfmaakpakket voor ramen te ontwikkelen, met mijn verse noedels en de groentes van De Kas. Ook dat werd een succes en wakkerde mijn ambitie nog verder aan om zelf een ramen restaurant te starten.’
Vanaf dat moment is het echtpaar aan een businessplan gaan maken. Ondertussen bedachten ze om het concept alvast te gaan testen in de vorm van pop-ups bij andere restaurants. ‘We willen wel weten of onze visie op de Japanse keuken aan zou slaan.’ Een paar succesvolle pop-up’s verder, o.a. bij Undercover, 4850 en Public Space in Amsterdam, besloot het echtpaar er vol voor te gaan. ‘Wat ons mede uniek maakt is dat we onze eigen ramen noedels maken. Nu nog met de hand en een simpele pastamachine, maar straks hopelijk met een Japanse noedelmachine.’
Japanse fermentatietechnieken
Er werd een pand gevonden, in de Ingogostraat in Amsterdam Oost, waar momenteel een Thais restaurant is gevestigd. ‘Aleksandra, mijn vrouw, heeft zich nog verder bekwaamd in Japanse fermentatie- en pekeltechnieken en Japanse zoetigheden als mochi, wagashi en dango. We zijn van plan om naast de beste ramen van Amsterdam ook een klein Japans geïnspireerd tasting menu aan te bieden. Natuurlijk met de verse groentes van De Kas.’
Het restaurant krijgt zo’n 25 tot 30 couverts. ‘We richten het Japans minimalistisch in, met wat tafels en een eetbar waarbij het personeel altijd contact heeft met de gast, zonder dat deze echt op de handen van de chef kan kijken. Het is een hoekpand, met veel licht en we hopen toestemming te krijgen om twee banken tegen de gevel als een terras te gaan maken.’
Crowdfundingcampagne
Momenteel loopt de crowdfundingcampagne. ‘Daar zetten we in minimaal €150.000 voor overname pand, aanschaf noedelmachine en simpele verbouwing en inrichting tot maximaal €249.000 waarbij we ook nieuw meubilair, keukenapparatuur en bijzonder keramiek aanschaffen.’
Het plan van het echtpaar is deze zomer te starten met de verbouwing en dan ergens dit najaar open te gaan. ‘We gaan ook zeker zelf veel in de verbouwing doen. Ik ben gestopt bij De Kas om mij helemaal te gaan storten op het opzetten van Fuku Ramen. We gaan deze zomer ook zeker nog wat meer try-outs doen bij collega restaurateurs. Zie voor meer informatie onze socials. En collega’s mogen ook mee investeren natuurlijk’, zegt hij met een knipoog.