Elk jaar op 8 juni viert de Verenigde Naties World Oceans Day. Dit jaar is het thema 'Revitalisatie: collectieve actie voor de oceaan'. Dit initiatief vestigt de aandacht op de noodzaak om samen te werken aan een nieuw evenwicht in de oceaan.
Om dit thema kracht bij te zetten, zet Relais & Châteaux met 580 vestigingen, waarvan bijna 20% direct aan zoet- of zout water ligt, zeewiergerechten op het menu.
Relais & Châteaux promoot zeewier
Voor Jef Schuur van Restaurant Bij Jef* op Texel is dit thema heel belangrijk: 'Als chef van een restaurant dat zich bevindt op een eiland zie ik het als mijn plicht om duurzaam om te gaan met de zee en ervoor te zorgen dat de biodiversiteit in balans blijft. Het hele jaar door zorgen wij ervoor dat onze gasten duurzame vis geserveerd krijgen.'
'Dit doen we door de status van de hoeveelheid vis te controleren, de vistechnieken te verbeteren en het productievoorwaarden van gekweekte vis te checken. Ik wil dit bewustzijn graag overbrengen op mijn gasten en hiermee mijn steentje bijdragen aan het creëren van een duurzamere visvangst.'
Gedurende de maand juni zullen honderden chef-koks van Relais & Châteaux veel verschillende soorten zeewier en hun revitaliserende voordelen promoten.
Zeewieren
Zeewier is van oudsher al eeuwenlang aanwezig in Azië en wordt daar gewaardeerd om zijn rijke, umami-smaak en gezondheidsvoordelen. De populariteit van zeewier neemt ook in de rest van de wereld toe.
Zeewieren hebben gunstige eigenschappen voor onze gezondheid. Ze zijn rijk aan mineralen (jodium, magnesium, calcium, enz.), vezels en antioxidanten. Wanneer ze deel uitmaken van een evenwichtige en gevarieerde voeding, is zeewier een supervoedsel.
De voordelen voor het milieu zijn ook tastbaar. Algen zijn niet alleen doeltreffend bij het vastleggen van koolstof, maar helpen bij het schoonmaken van estuaria, het verminderen van de verzuring van de oceanen, het bestrijden van kusterosie en bieden een habitat voor ecosystemen met een grote biodiversiteit. Naast het zijn van voedsel draagt zeewier ook bij tot de productie van biobrandstof en zelfs hernieuwbare plastic materialen.