Twaalf toprestaurants in Nederland hebben een Restaurant Award gewonnen. Een prijs die door vakgenoten zelf wordt toegekend en daarmee uniek in Nederland.
500 chefs kozen in meerderheid voor Brut172 in het Zuid-Limburgse Reijmerstok als ‘Meest Romantische Restaurant van Nederland’, Toscanini in Amsterdam als ‘Beste Italiaanse Restaurant van Nederland’ en De Kromme Watergang in Zeeuws-Vlaanderen als ‘Beste Vis Restaurant van Nederland’.
De awards worden jaarlijks uitgereikt, met uitzondering van 2021, toen werden er geen prijzen toegekend vanwege de lockdown.
Restaurant De Nieuwe Winkel
De Nieuwe Winkel in Nijmegen verdient een aparte vermelding. Dit sterrenrestaurant gaat als enige met twee titels aan de haal: ‘Beste Biologische Restaurant van Nederland’ en ‘Beste Groente Restaurant van Nederland’.
Rotterdam en Brabant aan kop
Opvallend is dat in 2022 de meeste winnaars uit Rotterdam en Brabant afkomstig zijn. In Rotterdam zijn het tweesterrenrestaurant Fred (met Sven van Leeuwen, tegenwoordig bijgestaan door Dimara Winters, tot ‘Beste Fromager van Nederland’), CEO Baas van het Vlees op Katendrecht (‘Beste Vlees Restaurant van Nederland’) en IDRW van Marcel van Zomeren (Beste Prijs/kwaliteit Restaurant van Nederland) die het hoogst scoorden.
De toekenning van een Restaurant Award aan Brut172 is er bovendien eentje met een Rotterdams tintje: patron-cuisinier Hans van Wolde is een geboren Rotterdammer. Dat Fred excelleert met zijn kazen, is met een vijfde award op rij klip en klaar. CEO Baas van het Vlees van Mario Ridder, voor de derde keer awardhouder, wisselde in het verleden stuivertje met The Roast Room in Amsterdam dat begin 2021 zijn deuren heeft gesloten.
Beste Nieuwkomer
Vrijwel unaniem kwam Pikaar, geleid door Cas Pikaar, in Hilvarenbeek als ‘Beste Nieuwkomer van Nederland’ uit de bus. Pikaar heeft zich ook al verzekerd van een plekje bij de Michelin Selectie.
Restaurant O&O in Sint Willebrord werd door de vakbroeders aangewezen als ‘Beste Aziatische Restaurant van Nederland’ en Zarzo in Eindhoven als ‘Beste Wijn Restaurant van Nederland’.
Eigenaar Adrian Zarzo mag deze prijs alweer voor de derde keer in ontvangst nemen. Tijdens de vorige verkiezing stond hij tweemaal op het hoogste podium. De plek voor het restaurant met de beste prijs-kwaliteitsverhouding moet hij ditmaal afstaan aan IDRW, het restaurant dat in 2022 voor de eerste keer is onderscheiden met een Restaurant Award.
Driesterrenrestaurant De Librije gaat al sinds 2015 aan de leiding. De overige nominaties, die voor ‘Beste Groente Restaurant van Nederland’ en ‘Beste Wijn Restaurant van Nederland’, wisten Jonnie en Thérèse Boer niet te verzilveren.
Wie mag stemmen?
500 chefs, geselecteerd aan de hand van hun scores bij Michelin, Gault&Millau en Lekker bepalen per categorie de genomineerden en ook de uiteindelijke winnaar.