Onderzoeksbureau STR analyseerde data van 12 Europese hotelmarkten en ziet, na een dip in februari, alle onderzochte markten zich flink herstellen.
Met een index van 87 ten opzichte van april 2019 herstelt het Verenigd Koninkrijk het best. Polen had eind maart zelfs een bezettingsgraad met een index van 94, maar dit zakte daarna snel weer tot 85. Ierland completeert de top-3 met een index van 81.
De korte piek in Polen kan worden verklaard door de oorlog in Oekraïne, waardoor hotels in Polen vol raakten met pers, hulpverleners en gevluchte Oekraïners.
Nederland
Nederland heeft een index van 69 en staat daarmee op plek 5 van de 12 onderzochte landen. Wel neemt het herstel in Nederland het snelst toe, begin februari stond ons land nog op plek 12 met een index net onder de 30.
‘Het herstel van de Europese bezettingsgraden laat de voorbije maanden een versnelling zien richting de 70 procent van vergelijkbare maanden pre corona', zegt Robin Rossman, managing director van STR.
‘Markten die meer afhankelijk zijn van leisure zijn daarin over het algemeen het meest in vooruit, maar we zien nu ook de bezetting aantrekken in populaire steden in Europa die het meer van zakelijke gasten moeten hebben.’
Half mei 2022 weer op niveau 2019
STR voorziet dan ook dat de meeste Europese markten half mei weer op of nog net onder het niveau zitten van vóór covid. Als dat aanhoudt, is het herstel ongeveer in lijn met wat eerder werd verwacht.
Zo voorspelde experts van de Rabobank in juli 2020 – toen nog onbekend was hoe de pandemie zich zou ontvouwen – dat het internationaal toerisme in 2023 weer zou zijn hersteld. Colliers zei in januari 2021 dat het aantal hotelovernachtingen in Nederland in 2022 weer op het niveau van 2019 zou zijn, maar hadden daarnij niet gerekend op een hernieuwde lockdown en aanhoudende reisbeperkingen.
Horwath HTL sprak in het Hosta rapport 2021, in september, de verwachting uit dat het nog minstens tot 2024 duurt voor de bezettingsgraad in Nederland weer op het niveau van 2019 is.