'Krapte op de horeca-arbeidsmarkt is op z'n retour'

'Krapte op de horeca-arbeidsmarkt is op z'n retour'

De personeelskrapte in de horeca verdwijnt volgens ABN AMRO. Er zijn drie factoren verantwoordelijk voor. KHN trekt dit in twijfel.

Drie factoren zorgen volgens ABN AMRO voor het feit dat het aantal nieuwe personeelsleden in de horeca de uitstroom nu ruimschoots overtreft. De bank stelt dat de krapte op de horeca arbeidsmarkt dan ook - langzaam - verdwijnt.

‘Sinds wij het bijhouden was de netto instroom nog nooit zo hoog als in maart dit jaar’ zegt ABN AMRO. De bank houdt sinds 2018 bij hoeveel mensen een inkomen ontvangen van een horecabedrijf.

Logisch, denk je, nu de horeca weer volledig open is en ook grote feesten weer mogelijk zijn. Elke ondernemer probeert zijn team weer op volle sterkte te brengen en de gaten die er door de lockdowns in vielen, op te vullen.

Volgens de bank veranderen de marktomstandigheden dusdanig dat er langzaam echt een einde komt aan de krappe arbeidsmarkt.

Factoren die een einde maken aan de personeelskrapte

  • de banen bij de GGD nemen af (minder testen etc)
  • hogere startsalarissen door een plus in cao loon (+3,4%)
  • meer faillissementen door stoppen steunmaatregelen, waardoor er extra aanbod van personeel aankomt.

‘Daarmee lijkt het keerpunt bereikt en verwachten we dat de krapte op de arbeidsmarkt in de horeca zal afnemen’ stelt de bank. Ondanks de forse plus aan de instroom kant is het aantal werkenden in de horecasector nog niet terug is op het pre-corona niveau van maart 2020.

Vacaturegraad horeca

In het vierde kwartaal van 2020 waren er slechts 18 vacatures per iedere duizend werknemers in de horeca. Dit aantal schoot omhoog naar 83 vacatures in het derde kwartaal van 2021, de zomer na de grote lockdown. In het vierde kwartaal van vorig jaar nam het weer af naar 57, vanwege de aangescherpte restricties en sluiting van de (meeste) horeca.

Reactie KHN: niet mee eens

KHN is het niet eens met de berichtgeving van ABN AMRO. 'De netto instroom is elk seizoensbegin hoog. In 2019 ontstonden er 150.000 vacatures die grotendeels weer natuurlijk werden opgevuld. Rond de 100.000 vacatures werden opgevuld door nieuwe instromers. In 2020/21 nam de vraag naar personeel als gevolg van de coronabeperkingen tijdelijk af.

Een deel van de medewerkers heeft lang moeten wachten tot ze weer aan het werk konden, maar er stroomden ook zo’n 100.000 medewerkers uit naar andere sectoren. In tegenstelling de normale situatie, werden die niet aangevuld.

'Achterstand inhalen'

'Naast de normale vervangingsvraag moet er dus een achterstand worden ingehaald. Voor corona kende de branche ook al een personeelstekort, met name als het gaat om vakpersoneel. Dit tekort zullen we – ook als de inhaalslag is gemaakt – nog steeds hebben,' aldus KHN.

'De krapte zal afhankelijke van economische ontwikkelingen, de komende jaren verder toenemen. Bijvoorbeeld als gevolg van demografische ontwikkelingen en de concurrentie met andere bedrijfstakken die eveneens een tekort hebben.'

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.