Masterclass Verbunt Verlinden: Bollinger Champagne houdt van hout

Masterclass Verbunt Verlinden: Bollinger Champagne houdt van hout

Tijdens de jaarlijkse voorjaarsproeverij van Verbunt Verlinden op Landgoed De Salentein gaf Denis Bunier, de assistent keldermeester van Bollinger, een masterclass waar het belang van gebruik van houten vaten bij de samenstelling van de Bollinger champagnes werd uitgelegd.

Bollinger Champagne is, naast de favoriete champagne van James Bond, een van de laatste champagnebedrijven die nog eigendom is van de oprichtende familie.

Bollinger werd opgericht in 1829 en is voor champagnehuizen een uniek bedrijf. Het bedrijf heeft veel eigen wijngaarden en kopen niet, zoals veel andere bedrijven, druiven in. Ze laten de jaargang champagnes op kurk in plaats van kroonkurk rijpen en dus met de hand ‘dégorgeren’. En het bedrijf heeft een sterk geloof in het gebruik van hout bij rijping van de champagnes.

De Bollinger champagnes worden daarom altijd gemaakt op basis van 5 basisprincipes: minimaal 50% van de druiven zijn afkomstig van eigen wijngaarden, pinot noir heeft altijd de bovenhand, de champagnes krijgen voldoende de tijd om te rijpen (er zit geen druk van aandeelhouders achter vanwege het karakter van ‘familiebedrijf), er wordt altijd reserve wijn ‘bewaard’ op magnums en het gebruik van houten vaten is een must.

Hout bouwt Bollinger

Het verhaal achter gebruik van de houten vaten en de effecten daarvan op de champagne werden bij de Bollinger Masterclass door assistent keldermeester Denis Bunier en de exportmanager Bastien Mariani op een interactieve manier gepresenteerd.

Bollinger hanteert sinds jaar en dag voor het rijpen van de stille wijnen, de voorloper van de champagnes, gebruikte Bourgogne- vaten, sinds 1999 afkomstig van het eigen Bourgogne domaine Chanson, van 215 liter met een minimale leeftijd van 4 jaar tot 50 jaar en oudere vaten (25 tot 50 jaar) van 410 liter (Pipes).

Vaten stimuleren de ‘fruitervaring'

Om het effect van de leeftijd van de vaten zelf te ondervinden kregen de genodigden in drie proefglazen pinot noir, van een van de grand cru wijngaarden, geserveerd slechts een paar maanden gerijpt op vaten van 4, 25 en 50 jaar oud. Dan proef en zie je de verschillen: daar waar de wijn bij rijping op de oudste vaten nog heel subtiel is, geven de jongste vaten al veel smaak en tannine af.

In een tweede vergelijking werd een voor deze test speciaal gemaakte pinot noir champagne van jaargang 2019 ontkurkt. Daar werd het verschil in rijping tussen grote eiken vaten ( 410 liter) en stalen vaten ( 410 liter) heel duidelijk. Houtrijping stimuleert proefbaar de fruit ervaring van de champagne.

La Grande Année 2012 en 2014

Uiteindelijk werden de La Grande Année 2012 en 2014 naast elkaar geproefd. Elk jaar bepaalt de keldermeester van Bollinger samen met zijn team de samenstelling van de mix. De verhouding tussen pinot noir en chardonnay en welke wijngaarden daarbinnen wordt bepaald afhankelijk van terroir, klimaat van dat jaar en de conditie van de druiven.

Daarnaast wordt aan de hand van een drietal interne proeverijen het gebruik van wijnen uit de verschillende groottes en leeftijd van de vaten bepaald. Zo creëert Bollinger La Grande Année. De proeverij van de jaargangen 2012 en 2014 liet zien dan La Grande Année 2012 (65% pinot noir en 35% chardonnay) een warm jaar inmiddels perfect op dronk is terwijl de 2014 (61% pinot noir en 39% chardonnay), met een koude zomer, zeker potentie maar nog langer moet rijpen.

Dit jaar brengt Bollinger via haar importeur Verbunt Verlinden La Grande Année 2014 Rose op de markt gebaseerd op de gelijknamige cuvée maar met daaraan toegevoegd een kleine hoeveelheid rode wijn (pinot noir) afkomstig van Bollinger’s Grand Cru wijngaard ‘La Côte aux Enfants’.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.