Fletcher Hotels zet vijf hotels volledig in voor opvang Oekraïners

Fletcher Hotels zet vijf hotels volledig in voor opvang Oekraïners

Nu de stroom Oekraïners die het oorlogsgeweld in hun land zijn ontvlucht begint aan te zwellen, worden in steeds meer gemeenten hotels ingezet als opvanglocatie. Soms als eerste halte in afwachting van een plek voor langer, soms meteen al voor de komende maanden. Fletcher gaat zelfs vijf van hun hotels volledig inzetten voor opvang.

200 Oekraïeners in het Ibis hotel en het Adagio Aparthotel in Amstelveen. In Amsterdam ruim 100 plekken in het Savoy Hotel, nog eens ruim 200 in A&O Hostel en een nog onbekend aantal in Wow Hostel. Zomaar een greep uit de berichten van de afgelopen dagen. Ook in andere steden en gemeenten in Nederland worden hotels ingezet als tijdelijke opvang.

Vijf volledige Fletcher hotels

Fletcher Hotels gaat zelfs vijf van hun hotels volledig inzetten voor de opvang, laat Rob Hermans weten. 'We zagen dit vorige week al aankomen en hebben meteen een intern team gevormd. Voor ons was al snel duidelijk dat we het groot wilde aanpakken, niet een kamertje hier en een kamertje daar. Welke vijf hotels het worden, besluiten we nog deze week in overleg met de veiligheidsregio's.'

De vijf die hij op het oog heeft, zijn samen goed voor zo'n 500 tot 600 kamers. Volgens De Gelderlander gaat het in ieder geval om drie Gelderse hotels in Beekbergen (hotel Apeldoorn-Beekbergen), Vierhouten (De Mallejan) en Lochem (Scheperskamp).

Of andere ketens ook op deze grootschalige manier te werk gaan, is nog niet bekend. Bijvoorbeeld Leonardo hotels heeft wel in vier hotels (Utrecht, Papendrecht, Den Haag en Amsterdam) ruimte voor de opvang van Oekraïners, in totaal gaat het echter om ongeveer 40 kamers, laat managing director Alexander Kluit weten.

Accor laat weten nog geen cijfers te kunnen delen. 'Omdat we ze simpelweg op dit moment niet inzichtelijk hebben, ook zijn er nog veel hotels nog in gesprek met de NGO’s en zijn de afspraken nog niet gefinaliseerd', zegt een woordvoerder van de groep.

Hermans zou graag zien dat de vijf hotels voor minimaal zes maanden worden gehuurd door de veiligheidsregio. 'Dan kunnen we ze uit de markt halen voor de zomer. Veel mensen zijn nu al hun zomervakantie aan het boeken.' Ook ziet hij mogelijkheden om Oekraïners ook in Fletcher hotels te laten werken. 'Als ze Engels spreken kunnen ze in de bediening werken, anders bijvoorbeeld bij housekeeping', zei hij tegen De Gelderlander.

Het is niet de eerste keer dat Fletcher vluchtelingen opvangt. Vorig jaar werden in hotel De Mallejan in Vierhouten al 80 mensen opgevangen uit onder meer Afghanistan. Die opvang werd in december verlengd tot half maart, waarmee dit hotel nu vrij lijkt te komen voor Oekraïners.

Elke veiligheidsregio 2000 plekken

De 25 veiligheidsregio's kregen maandagavond van het kabinet formeel de opdracht om op korte termijn in elke regio tweeduizend opvangplekken te regelen voor gevluchte Oekraïners. Bovendien hebben de burgemeesters met het kabinet afgesproken dat zij ervoor gaan zorgen dat de stroom Oekraïners en vluchtelingen uit andere landen niet met elkaar gaan concurreren op locaties. 

De regio's hebben de eerste 50.000 noodplekken zo goed als rond. ‘De regio's zijn ook al aan het kijken voor grotere aantallen’, zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het burgemeestersoverleg van de voorzitters van de veiligheidsregio's. De burgemeesters zoeken vooral naar grootschalige faciliteiten zoals hotels en leegstaande kantoorpanden die minimaal een half jaar beschikbaar zijn. Het Rijk gaat de kosten voor die opvang betalen. 

Na het verzoek van het kabinet zijn diverse hotels en hotelketens benaderd door veiligheidsregio's om kamers beschikbaar te stellen. Daarbij werd in eerste instantie gekeken naar grote ketens als Fletcher en Van der Valk. Die laatste heeft inmiddels in ieder geval kamers beschikbaar gesteld in het hotel in Utrecht langs de A12 en het hotel in Nootdorp. Hoeveel is niet bekend. 

Rob Hermans van Fletcher zegt dat het voor een grote keten lastig is dat er geen centrale coördinatie is. 'De taak is bij de afzonderlijke veiligheidsregio's gelegd. Wij hebben dus contact met al die 25 regio's.'

Voormalige hotels en schepen

Niet alleen bestaande, ook voormalige hotels waar nog geen nieuwe bestemming voor was, worden ingezet. Zo was het oude Nesciohotel in Haren tot vorige week in gebruik als quarantainehotel voor andere vluchtelingen die met coronabesmetting het land binnenkwamen. Nu is er plek voor 200 Oekraïners. En in Purmerend is het tachtig kamers tellende hotel Burggolf, wat in oktober sloot, nu heropend voor de oorlogsvluchtelingen.

Ook worden schepen ingezet als opvanglocaties. Zo heeft de gemeente Rotterdam twee riviercruiseschepen gehuurd met plek voor zo'n 1000 mensen en ook Amsterdam legt twee schepen neer.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.