Bittere pil voor evenementenbranche

Bittere pil voor evenementenbranche

De periode van zes weken waarin de door het kabinet aangekondigde versoepelingen gelden, is bij de zakelijke evenementenbranche slecht gevallen. 'Daar zijn we wel door uit het veld geslagen', stelt directeur Riemer Rijpkema van branchevereniging EventPlatform.

'Zakelijke evenementen hebben vaak maanden voorbereiding en als er zoveel onduidelijkheid is, gaan bedrijven daar niet mee door op dit moment,' aldus Rijpkema.

Eerder al had de zakelijke evenementenbranche vastgesteld dat met de beperkingen die zouden blijven gelden het niet mogelijk zou zijn om evenementen winstgevend te maken. Vooral de maximale grens van 1250 deelnemers en de vaste zitplaatsen waren daarbij een probleem.

'Hier kunnen we niets mee'

'Hier kunnen wij helemaal niets mee', zegt Ahoy-directeur Jolanda Jansen ook namens de Alliantie van Evenementenbouwers daarover. In Ahoy passen 15.000 bezoekers, maar er mogen er maximaal 1250 naar binnen. 'Die verzuipen in Ahoy', zegt Jansen. Het concert van Broederliefde dat voor volgende week zaterdag gepland stond in Ahoy wordt uitgesteld.

'Evenementen die in juni gehouden worden, moeten de komende maanden beslissen of dat zinvol is', legt Rijpkema uit. Maar dat is nog onduidelijk door de zes weken die het kabinet aan de nieuwe maatregelen wil vasthouden. 'Zelfs als we in maart open mogen heb je het dan pas weer in het derde kwartaal over zakelijke evenementen', stel Rijpkema. 'Als bedrijven dan het vertrouwen hebben dat die beurzen en seminars door kunnen gaan.' Nu komt daar nog een langere periode van onduidelijkheid bij.

'In maart helemaal open'

Ook Jansen is verbaasd dat haar sector zes weken moet wachten. 'Wij moeten in maart helemaal open gaan. We kunnen niet nog een derde jaar in met dit jojobeleid.' De komende tijd zullen in Ahoy geen evenementen plaatsvinden. Het tennistoernooi van Rotterdam gaat wel door en daar is volgende maand toch publiek welkom.

Rijpkema begrijpt dat het voor het kabinet een moeilijke beslissing is en dat duidelijkheid en perspectief geven wellicht niet kan. 'Maar geef dan op ander vlak duidelijkheid en zeg dat je de steun doortrekt tot eind juni voor onze sector. Wij lagen er als een van de eersten uit en ik vrees dat we ook pas weer als laatsten open mogen.'

'Opening evenementensector loze belofte'

Niet alleen de zakelijke evenementenbranche is teleurgesteld. Ritty van Straalen, topman van evenementenorganisator ID&T Groep heeft met 'verbijstering' gekeken naar de persconferentie van het kabinet. Hij omschrijft die als een schertsvertoning. Van Straalen vindt de zogenoemde heropening van de evenementensector die is aangekondigd 'niets minder dan een loze belofte'.

'Wat geframed wordt als het openen van de gehele evenementensector, is wederom niets minder dan een loze belofte en voelt als een stomp in het gezicht van de 100.000 mensen die in onze branche werkzaam zijn. Op een derde capaciteit is geen heropening', vindt Van Straalen.

Het ontbreekt in de aangekondigde versoepelingen aan het perspectief waar de hele culturele sector al maanden om vraagt, stelt Van Straalen. 'Het verweten jojobeleid ontstaat als een langetermijnvisie ontbreekt, een visie die al geruime tijd wordt beloofd, maar er nog steeds niet is', zegt de algemeen directeur van de organisatie achter evenementen als Mysteryland, Defqon.1 en Awakenings. Hij zegt: 'Geef ons het perspectief dat wij zo hard nodig hebben en kom met een langetermijnplan. Stop de loze beloftes. Een kruimel is geen brood.'

Nep-versoepelingen

Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), vindt dat poppodia en -festivals weinig tot niets hebben aan deze 'nep-versoepelingen'. 'Dit pakket nep-versoepelingen lijkt één van de meest strenge varianten van openstelling tot nu toe. En het is wederom een nieuwe heropeningsvariant. Waarom is onduidelijk. De overheid is niet helder over de drijfveren die ten grondslag liggen van deze maatregelen.'

'Voor poppodia en festival- en evenementorganisatoren is het onmogelijk om nu op een bedrijfseconomisch gezonde manier artiesten te presenteren aan het publiek. Het leeuwendeel van de omzet wordt gegenereerd tussen 22:00 en 04:00. Daarnaast hebben organisaties gemiddeld een 90% zaal- of terreinbezetting nodig om uit de kosten te geraken. Hier en daar zal er wel programma worden gepresenteerd, maar dat zal in hoge mate verlieslijdend zijn.'

'Er moet nu echt heel snel een plan komen waarin wordt uitgelegd hoe en wanneer we op korte termijn 100% zonder beperkingen open kunnen en open kunnen blijven. Wat ons betreft is dat uiterlijk 1 maart 2022. De maatschappij wordt onnodig veel schade aangedaan. Het jojobeleid en het gebrek aan een duidelijke koers van de regering beschadigt onze sector inclusief artiesten, maar ook bijvoorbeeld de jeugd en veel werkenden in onze sector.'

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.