Alle vestigingen gesloten van Rebelz: restaurant dat ex-gedetineerden aan het werk hielp

Alle vestigingen gesloten van Rebelz: restaurant dat ex-gedetineerden aan het werk hielp
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant Rotterdam / Restaurant Rebelz

Rebelz aan de Rotte in Rotterdam, Rebelz op de Binckhorst in Den Haag en Rebelz in de Kampioen in Nieuwersluis- de restaurants die een bijzondere missie hadden - namelijk ex-gedetineerde vrouwen een kans bieden op een mooie toekomst, hebben de deuren gesloten.

Rebelz op de Binckhorst werd vorige week failliet verklaard. Rebelz aan de Rotte, handelend onder de naam Rebelz in de Kampioen, werd in januari 2021 failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland, maar eigenaar Karin Nijman zegt dat deze uitspraak is vernietigd na verzet. De curator, Rens van den Heuvel van DVDW Advocaten, beaamt dit.

Rebelz overname

Nijman vertelt dat voor Rebelz aan de Rotte faillissement werd voorkomen door een overname. De nieuwe eigenaar zou het concept er willen gaan voortzetten als de horeca de deuren weer mag openen.

(C) Roel Dijkstra Fotografie

Corona

De bedrijven hielden tijdens de coronacrisis de deuren gesloten. 'Dat was echt een afweging', aldus Nijman. 'Het hele concept draait om een plek bieden voor vrouwen uit de gevangenis. Deze vrouwen konden niet in het restaurant aan de slag, in verband met corona. Maar daar was wel ons model op gebaseerd.' Dit, in combinatie met de coronarestricties, maakte het dat het dat de bedrijven dicht bleven. 'Dan houdt het een keer op.'

Crowdfunding

Rebelz op de Binckhorst kwam tot stand met hulp van crowdfunding. Een bedrag van 150.000 euro werd opgehaald in 2018. Er werd geïnvesteerd tegen een rente van 6 procent en een looptijd van 5 jaar.

Nijman opende de restaurants samen met Klaasjan Krook. Deze voormalig mede-eigenaar was al enige tijd niet meer verbonden aan de bedrijven.