Juryvoorzitter Louise O. Fresco: 'Jeroen Meus is niet alleen de populairste Belgische kok, die met veel kennis, enthousiasme en passie duizenden Vlamingen en Nederlanders naar het fornuis bracht, hij is vooral ook een sociale verbinder, die in al zijn activiteiten laat zien hoe de culinaire cultuur mensen dichter bij elkaar kan brengen.'
Over Jeroen Meus
Jeroen Meus (1978) liep stage bij diverse restaurants in Gent en Brussel en vertrok aansluitend naar het buitenland. In 2006 opende hij zijn eigen restaurant Luzine. Via optredens op de radio en televisie groeide zijn (inter)nationale bekendheid. Zijn echte doorbraak naar het grote publiek kwam in 2010 met het programma Dagelijkse Kost. Meus toont de kijkers hoe ze op simpele wijze toch heel goede en vooral lekkere gerechten kunnen maken. Onder dezelfde titel schreef Jeroen Meus een reeks van kookboeken, die stuk voor stuk bestsellers zijn geworden.
Voor Canvas maakte Jeroen Meus in 2011 de zevendelige documentairereeks De Patat, over de geschiedenis van de aardappel. In 2014 volgde het programma Goed Volk, waarin Meus over de wereld reist om via de keuken de ziel te doorgronden van even intrigerende als moeilijk te doorgronden leefgemeenschappen.
‘Juist door de combinatie van zijn televisieprogramma’s en kookboeken heeft Meus een enorm bereik gekregen in Vlaanderen en Nederland. Met zijn enthousiasme en gastronomische kennis van zaken is Jeroen Meus uitgegroeid tot dé ambassadeur van de Vlaamse keuken, maar ook van vele internationale keukens en culinaire tradities.'
Johannes van Damprijs
De Johannes van Damprijs, vernoemd naar culinair journalist Johannes van Dam (1946-2013), wordt uitgereikt sinds 2012. De eerste laureaat van de internationale oeuvreprijs was Claudia Roden, gevold door jaarlijkse toekenningen aan Harold McGee, Carlo Petrini, John Halvemaan, Yotam Ottolenghi en Alice Waters. De laatste prijs werd in 2019 toegekend aan de Franse chef Alain Passard; in 2020 en 2021 werd de prijs vanwege de coronapandemie niet uitgereikt.