Wat de experts betreft zou een medisch mondmasker ook moeten worden gedragen in alle publieke binnenruimtes, ook als men zit, ongeacht of er voldoende afstand kan worden gehouden.
Het OMT heeft het expliciet over 'medische mondneusmaskers', omdat die 'een iets beter bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers' bieden en de 'drager daarnaast ook meer bescherming bieden tegen het oplopen van een infectie'.
Zogeheten FFP2-maskers bieden nog betere bescherming. In Duitsland en Oostenrijk zijn ze verplicht, maar het OMT adviseert ze niet. Als mensen zo'n kapje langere tijd op hebben, kunnen ze last krijgen van 'benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid en hoofdpijn'. Als dat gebeurt, bestaat het risico dat mensen hun kapje sneller afdoen, aldus het OMT.
OMT: 'In veel landen meer opnames'
Het aantal coronagevallen is de laatste week gestegen naar recordhoogte. Dat komt door de omikronvariant van het coronavirus. Om de verspreiding daarvan te beperken, waren in december allerlei maatregelen afgekondigd. Het kabinet beslist in de loop van deze week of de maatregelen worden versoepeld, verlengd of uitgebreid.
Het aantal ziekenhuisopnames in Nederland daalt voorlopig nog wel. In landen als België, Frankrijk, Spanje, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de Verenigde Staten neemt de instroom in de ziekenhuis al wel snel toe. Volgens het OMT zijn er in veel landen 'die minder maatregelen getroffen hebben' meer ziekenhuisopnames dan eerder bij de deltavariant. 'Van de omikronvariant worden minder mensen ernstig ziek, maar door de zeer grote aantallen besmettingen zet het de zorg toch onder grote druk.'