Dichte restaurants zorgen voor daling vleesconsumptie

Dichte restaurants zorgen voor daling vleesconsumptie

Nederlanders aten in 2020 minder vlees doordat ze minder uit eten konden als gevolg van de coronamaatregelen. De vleesconsumptie werd thuis maar voor een deel gecompenseerd.

Restaurants moesten zondagavond 15 maart 2020 verplicht op slot om het coronavirus in te dammen; Tweede Pinksterdag, 1 juni, konden gasten weer uit eten.  Later dat jaar, in oktober, moest de horeca voor de tweede keer op slot, dit keer tot ver in 2021. De terrassen mochten 28 april weer open, restaurants binnen op zaterdag 5 juni.

1,9 kilo vlees minder

Volgens de onderzoekers van de Wageningen Universiteit daalde het vleesverbruik vorig jaar met 1,9 kilo per persoon. Het totale vleesverbruik per hoofd van de bevolking bedroeg 75,9 kilo.

In 2019 was dit nog 77,8 kilo. De term vleesverbruik slaat op het totaal van vlees, botten en vet. Ongeveer de helft hiervan wordt geconsumeerd als vlees en vleeswaren. Gemiddeld werd er 730 gram vlees en vleeswaren per week gegeten afgelopen jaar.

Dit meldt Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen University.

In 2010 was er nog een piek in het vleesverbruik van 79 kilo. In de jaren daarna daalde dit gestaag tot 76,7 kilo in 2017. In de twee jaren daarop was er weer sprake van een lichte stijging.

Afgelopen jaar ging het om de grootste daling van de vleesconsumptie sinds de eerste meting in 2005. Maar volgens de dierenactivisten is de hoeveelheid vlees die Nederlanders aten nog altijd 'ongezond hoog'.

Gemiddeld werd er 730 gram vlees en vleeswaren per week gegeten afgelopen jaar. ‘Dat is 46 procent meer dan het Voedingscentrum adviseert als maximum, vanwege de gezondheidsrisico’s van het eten van te veel vlees’, stelt Wakker Dier.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.