‘In de restaurantwereld is het best een unieke beslissing geweest om op zaterdag de deuren te sluiten en we kregen ook best veel sceptische reacties van vakgenoten. Maar Tabitha en ik kiezen voor ons sociale leven.
Tot nu toe ben ik heel tevreden en is het qua omzet ook ruim voldoende om het vol te houden. Het derde kwartaal van 2021 was ons beste kwartaal ooit! Dat betekent dat niet alleen de maandag goed was, maar ook de vier andere dagen. Er komen vast nog slappe maandagen aan, maar je moet ook een keer tevreden zijn...’
Minder couverts, meer omzet
Basiliek draait minder couverts dan voorheen (drie tafels minder; van 50 couverts naar max 36), maar Jansma constateert dat gasten meer besteden. ‘Wij hebben in de bediening zelf ook stappen vooruit gemaakt door meer service en aandacht. Dat betaalt zich blijkbaar terug.’ Het team is in z’n geheel aan boord gebleven. ‘We zitten qua personeel ruim in de mensen. Heel fijn!’
Goede bezetting op maandag
Jansma is wel zo nuchter dat wanneer de omzetcijfers volgend jaar structureel veranderen, dat hij zijn beslissing dan terugdraait. ‘Maar dan moeten ze wel drastisch veranderen… Afgelopen maandag hadden we 34 gasten, Eén zakelijk tafel van 10, twee tafels met horeca en de rest reguliere gasten. Dat is mooi toch?’
De ondernemer kreeg behoorlijk wat sceptische reacties van vakgenoten. ‘Iedereen dacht dat het niet zou werken en dat we het heel snel weer zouden terugdraaien… Ook een paar vaste gasten vonden het niet zo leuk dat ze niet meer kunnen eten op zaterdag. Maar hen zie ik bijvoorbeeld op donderdag komen nu.’
Team Basiliek Harderwijk
Het team van Basiliek bestaat uit 15 mensen. In de keuken beginnen ze om 13/13.30 tot 23 uur. De bediening start rond 15 uur. De fulltimers werken vijf dagen en zijn zaterdag en zondag vrij. ‘Daar zat niet iedereen per se op te wachten, omdat sommige partners ook in de horeca werken, maar je ziet dat het snel went. Ze gaan weer voetballen bijvoorbeeld. Collega’s vragen wel eens of ze op zaterdag iemand kunnen ‘lenen’, maar daar ben ik voorzichtig in. Het is wel hun weekend.’
Jansma benadrukt dat hij de keuze maakte uit sociale overwegingen. ‘Je ziet nu veel collega’s die hun openingstijden aanpassen vanwege het personeelstekort. Dat is een heel ander proces.’
Aanbetaling
Jansma voerde nog een wijziging door na de lockdown. Hij startte deze zomer met het vragen van een aanbetaling (via Formitable). Tien euro per persoon. ‘Niet veel, maar genoeg voor gasten om het fatsoen op te brengen om te annuleren. Ook dat geeft me heel veel rust. Eigenlijk had ik dat veel eerder moeten doen.’
Restaurant Basiliek
Restaurant Basiliek is gevestigd aan de historische Vischmarkt in Harderwijk. De eetgelegenheid opende in 2006 de deuren en kreeg in 2007 een Michelinster. Basiliek is aangesloten bij restaurantvereniging JRE-Nederland.