Op het inspiratiepaviljoen rondom duurzaam ondernemen in de horeca, het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen, hebben Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) en Ted Janssen (Euro-Toques) in de categorieën Hotels, Restaurants en Strandpaviljoens de volgende winnaars bekendgemaakt:
• Duurzaamste hotel – Suitehotel Pincoffs (Rotterdam)
• Duurzaamste restaurant – De Ceuvel (Amsterdam)
• Duurzaamste strandpaviljoen – The Shore (Scheveningen)
De Gaia Green Awards zijn awards voor horecabedrijven die uitblinken op het gebied van duurzaam ondernemen. De winnaars van deze zesde editie ontvingen een award ontworpen door kunstenaars van hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen. Daarnaast ontvingen de winnaars o.a. een dinercheque van Euro-Toques en diverse tegoedbonnen van leveranciers van duurzame producten.
De Ceuvel.
Plasticvrij Award: Stayokay Terschelling
Anno 2021 is er veel aandacht voor het reduceren van plastic in horecabedrijven. Veel horecabedrijven zijn actief bezig om hun plastic gebruik te reduceren. Vanwege de maatschappelijke aandacht rondom dit thema is dit jaar een nieuwe categorie aan de award uitreiking toegevoegd: de Plasticvrij Award.
Deze award is gegaan naar een horecalocatie die koploper is op het gebied van het uitbannen van plastics. De Plasticvrij Award 2021 is gegaan naar Stayokay Terschelling. Dit hostel is één van de initiatiefnemers en kartrekkers om Terschelling in 2025 plasticvrij te krijgen. Ze serveren het gehele ontbijt zonder (plastic)verpakkingen en gasten worden gestimuleerd om als alternatief voor plastic wegwerpflesjes een herbruikbare Dopper te gebruiken. Daarnaast is dit hostel deelnemer aan Strandjutters en wekelijkse 'clean up-dagen'.
Publieksprijs: Pampus
De Publiekprijs van de Gaia Green Awards is dit jaar naar Pampus gegaan. Deze onderneming ontving de meeste publieksstemmen op de website van de Gaia Green Awards. Circulariteit is op Forteiland Pampus een tweede natuur. Ook in het paviljoen is dit terug te zien. Zo wordt gebruik gemaakt van een biovergister om energie op te wekken uit de voedselrestanten.
Om circulariteit ook voor hun bezoekers inzichtelijk te maken serveert Pampus Paviljoen de ‘circulade’. Een salade die afkomstig is uit de hergroeituin. In deze tuin planten ze de kontjes van de prei, bleekselderij, venkel en meer. Hieruit groeien nieuwe groenten.
Duurzaamste F&B concept: The Spot Zandvoort
Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van duurzame Food & Beverage. De Falco Eleonora Award 2021 is gegaan naar strandpaviljoen The Spot. De menukaart is volledig digitaal waardoor papierverbruik wordt gereduceerd.
Op de menukaart staat duidelijk de duurzame visie weergegeven van dit strandpaviljoen. Op het menu staan opvallend veel biologische producten en veel vegetarische gerechten. Het paviljoen is deelnemer aan Plasticvrij Terras en als eerste paviljoen in Nederland aangesloten bij het Ocean Friendly Restaurants initiatief.