Drie chefs strijden om titel Bocuse d'Or Nederland 2021

Drie chefs strijden om titel Bocuse d'Or Nederland 2021
(c) Kyonne Leyser

Drie chefs strijden maandag 20 september in de Nederlandse finale van de kookwedstrijd Bocuse d'Or. De wedstrijd vindt plaats op de beursvloer van Gastvrij Rotterdam in Ahoy.

De beste van de drie deelnemers gaat volgend jaar naar de Europese finale en krijgt op de weg daarnaartoe alle ondersteuning van Bocuse d’Or Nederland. De wereldfinale wordt in 2023 in Lyon gehouden.

Eerder stond ook Emiel Kwekkeboom (restaurant Joan in Enschede) maar hij heeft zich teruggetrokken. Dit jaar zijn er geen voorrondes.

Chefs die deelnemen aan Bocuse d’Or Nederland 2021

John Spruit (54)

John Spruit (foto: Corina van Manen)

‘Ik heb diverse gastronomische opleidingen gevolgd waaronder de Koksopleiding niveau 3, Leermeester Horeca Keuken SVH, Internationaal Erkend Kaasmeester en SDEN 3. Daarnaast ben ik mij gaan verdiepen in de orthomoleculaire voedingsleer. In de afgelopen jaren heb ik als chef gewerkt bij o.a. Restaurant Marius in Amsterdam en Restaurant De Sjalot in Nijmegen en op dit moment werk ik nog steeds als interim Chef via mijn eigen bedrijf Meat John en daarnaast ben ik Executive Chef/Catering Manager bij Shell International.'

'In mijn vrije tijd ben ik eigenlijk altijd aan het koken met vrienden, maak ik graag wijnreizen en organiseer ik wijn/spijsavonden. Ook besteed ik veel tijd aan wedstrijden. Ik ben al jaren ambassadeur van Euro Toques en vanuit die hoedanigheid ben ik o.a. juryvoorzitter van de Young Chef Award. Ik heb mezelf opgegeven voor de Bocuse d’Or finale als de kroon op mijn lange carrière. Ik heb enorm veel bewondering voor dit evenement en wil al mijn kennis en ervaring ten tonele brengen en dit uitdragen aan de toekomstige generaties chefs.’

Commis: Stas Theloosen

Kaan Nalbant (23)


‘Ik heb mijn niveau 3 opleiding zelfstandig werkend kok afgrond en ben momenteel bezig met niveau 4 (laatste jaar) gespecialiseerde-leidinggevende keuken op het Friesland College in Leeuwarden. Mijn eerste baan was bij Restaurant Spiezz in Leeuwarden, daarna ging ik aan de slag bij Stadhouderlijke hof Us Heit en sinds 4 jaar werk ik bij Restaurant élevé in Leeuwarden.'

'Op mijn vrije dagen ben ik vaak te vinden in Harlingen om uit te waaien en rust te pakken. En in mijn hoofd ben ik natuurlijk altijd bezig met het bedenken van nieuwe gerechten. Bocuse d’Or is een unieke wedstrijd omdat het wat mij betreft het hoogst haalbare niveau is voor een kok. Om tijdens de Nederlandse finale te mogen koken is dan ook een hele eer en had ik nooit over kunnen dromen. Maar als je passie, doorzettingsvermogen en discipline hebt, kom je heel ver in dit mooie vak.’

Commis: Nan Lont

Kees Visser (42)

‘Ik heb de hotelschool, koksschool, Nima A en WSET level 2 gevolgd. De afgelopen jaren heb ik o.a. gewerkt bij Paul van Waarden restaurant, Savelberg, Hotel des Indes, mijn eigen restaurant Bij Kees, Hotels van Oranje, hotel en restaurant Cristó in Hotel Mondragon in Zierikzee en vanaf 1 oktober ga ik weer verder als zelfstandig chef-kok. In mijn vrije tijd kook ik graag voor mijn gezin, loop ik hard om mijn hoofd leeg te maken en ga ik graag zelf ook uit eten. Inmiddels neem ik voor de vijfde keer deel aan de Nederlandse Bocuse d’Or finale. Het mag dus wel duidelijk zijn dat ik graag een keer Nederland zou willen vertegenwoordigen tijdens de grootste en mooiste kookwedstrijd ter wereld.’

Commis: Jeffrey Buijl

Opdracht gerechten

De kandidaten moeten onder meer rode mul & vongole (Jan van As) verwerken, net als kalfsnier, kalfszwezerik en kalfshaas (Van Drie Group). Ook de 100% naturel fonds van Chef staan op de ingrediëntenlijst.

Juryleden Bocuse d'Or 2021

  • Soenil Bahadoer (De Lindehof, Nuenen)
  • Dick Middelweerd (Treeswijkhoeve, Waalre)
  • Margo Reuten (Da Vinci, Maasbracht)
  • Erik van Loo (Parkheuvel, Rotterdam)
  • Jo Nelissen (docent)
  • André van Doorn (SVH Meesterkok)
  • Marco Poldervaart (Havenmantsje, Harlingen)

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.