Kamerdebat over TVL-steun voor startende horecaondernemers

Kamerdebat over TVL-steun voor startende horecaondernemers

Veel horecazaken vallen buiten de boot, door de onjuiste referentiesystematiek die de overheid hanteert bij toekenning van TVL. Vandaag is er een Kamerdebat over TVL-steun voor startende horecaondernemers. Horeca Alliantie heeft afgelopen maanden alles geprobeerd om in Den Haag aandacht te vragen voor dit probleem.

Deze groep ondernemers krijgen tot nu toe geen TVL steun, omdat hun bedrijven weliswaar in 2019 bij KvK zijn ingeschreven, maar pas eind 2019 of in 2020 zijn opengegaan wegens de aanvraag van (bouw)vergunning en bouw. Hierdoor hebben ze geen of weinig referentieomzet in 2019 en komen daardoor niet in aanmerking voor TVL. Ondanks vele beloften is er voor niet alle starters steun.

Vandaag staat er een Kamerdebat over deze kwestie. Horeca Alliantie heeft afgelopen maanden alles geprobeerd om het probleem bij Den Haag aan te kaarten: gesprekken met Kamerleden en zelfs Mark Rutte. Iedereen toont er begrip voor en belooft zijn best te doen voor een oplossing, omdat ondernemers hierdoor niet in het probleem mogen komen. Echter lijkt het nu dat staatssecretaris Mona Keijzer geen maatwerk wil bieden voor deze groep ondernemers (zie brief van Keijzer van de Kamer 'referentiesystematiek').

Noodkreet ondernemers

Via Ondernemend Nederland is nu alles op alles gezet om een laatste poging te doen om deze groep ondernemers alsnog te helpen. Er is ook een noodreet verwoord in een brief van twee horecaondernemers die inmiddels naar verschillende Kamerleden is verstuurd. In deze brief vragen de horecaondernemers die gestart zijn op 9 december (ingeschreven bij de KvK op 8 juli 2019) aandacht voor hun problematiek.

Ze komen niet voor TVL-steun in aanmerking door de definitie van de startdatum. Deze wordt in de regeling gelijkgesteld aan de inschrijfdatum KVK. In verschillende gesprekken met partijen en Mark Rutte zijn diverse keren toezeggingen gedaan op dit op te lossen. Echter nu ligt er een voorstel bij de Kamervoorzitter met een verhaal dat de regeling niet uitvoerbaar is en er een kans bestaat dat in de aanpassing er ook gevallen zullen zijn die er misbruik van zouden kunnen maken.

Alles voor niets?

De ondernemers hebben hun bedrijf zonder steun in groot financieel gevaar gebracht, zo staat te lezen in de brief. Ze hebben hun zaak in leven kunnen houden door leningen aan te gaan bij familie en vrienden en hebben hun laatste spaargeld moeten uitgeven om het bedrijf door deze crisis heen te trekken. De ondernemers vragen zich af of dit de juiste keuze is geweest.

'Er dreigt een beslissing genomen te worden die ervoor gaat zorgen dat de genomen steunpakketten definitief niet voor ons zullen gelden. De vraag is of we dan onze onderneming wel voort hadden moeten zetten. Deze beloftes worden nu keihard gebroken en wij blijven met grote schulden achter. De gevolgen hiervan zijn niet te overzien. Los van de financiële schade zijn wij ook zeer teleurgesteld in dit kabinet. Het vertrouwen wordt hier schaamteloos gebroken en mogelijk onherstelbaar beschadigd.

'Vanaf januari proberen wij al via diverse wegen oplossingen aan te dragen, door bijvoorbeeld voor deze groep ondernemers middels maatwerk bij de desbetreffende gemeentes hun aanvraag in behandeling te laten nemen. Helaas is er tot op heden nooit naar deze mogelijkheid gekeken en worden er alleen maar generieke oplossingen aangedragen. De ondernemers vragen of er nog een kans bestaat dat er maatwerk geleverd kan worden.'

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.