De opmerking krijgt veel steun. Een ander noemt het een zoethoudertje tijdens het honger lijden.
Volgens ingewijden in Den Haag worden de terrassen op 28 april onder voorwaarden weer geopend. Er wordt gedacht aan een maximum van twee mensen aan één tafeltje of meer als de mensen uit hetzelfde huishouden komen. Ook zou de opening gepaard gaan met een eindtijd van 18:00 uur.
Johan de Vos: 'Moet je je eten staand opeten?'
Horecaondernemer Johan De Vos heeft er geen goed woord voor over: 'Ik vind het steeds moeilijker om er serieus op te reageren. Wat ga je doen om 18.00 uur? Eet je eten maar staand op? Er is geen avondklok, maar de zon schijnt, de afhaalloketten blijven open. Het kabinet maakt de problemen erger. Oftewel: daar komt de volgende bom weer aan. En de stad zelf kan het weer oplossen. Ik word er zo niet goed van. Luister naar de praktijk. Het moment om de maatschappij vertrouwen te geven is aangebroken, anders verlies je alles.'
Steeds valse hoop
De horeca zegt het ook zat te zijn dat er steeds 'waarschijnlijk en misschien nieuws' wordt gebracht. 'Hou eens op met valse hoop kweken.'
Khalid Oubaha: 'Alsof die mensen om zes uur netjes naar huis gaan?'
Horecaondernemer Khalid Oubaha zegt er ook helemaal niets meer van te begrijpen. 'Waarom tot 18:00 uur? Alsof die mensen dan hun tas pakken en netjes naar huis gaan? Wij moeten straks met een paar man ons terras gaan opbouwen en moeten vervolgens iedereen rond 17:30 uur wegsturen, die mensen gaan natuurlijk naar de parken.' Rendabel wordt het volgens de ondernemer sowieso niet. 'Hoe moeten wij dit gaan aanpakken? Je gaat meer omzet maken, maar ook veel meer kosten maken; aan inkoop en personeel. Maar ondertussen word je wel gekort in je overheidssteun.'
Oubaha noemt de picknicktafels in Rotterdam, die eerder als initiatief van Maho Rotterdam stadsterras werden geplaatst, ook een doorn in het oog. De picknicktafels werden in bepaalde wijken in Rotterdam geplaatst en vermelden met een sticker dat er vier personen aan mogen zitten tot 00:00 uur. 'Nul controle op gezinssamenstelling. Maar op het terras, waar wij het kunnen reguleren kan het allemaal niet? We worden als horeca gewoon compleet genegeerd.'
Ahmed Baglari: 'Dubbele gevoelens'
Ahmed Baglari: 'Ik heb er dubbele gevoelens over. Mensen werken toch ook doordeweeks? Zij willen na een hele dag werken, juist graag even op het terras zitten, maar die groep valt weg als je om 18:00 uur de deuren moet sluiten.' Baglari denkt dat de kosten straks hoger zijn dan de omzet. 'Het is buiten, en dus ben je weersafhankelijk, maar je moet wel voor de hele dag personeel inzetten, de inkoop wordt hoger en als je wel omzet draait ben je een deel van de overheidssteun kwijt.' Hij noemt het echter een voordeel dat hij zo zijn team weer langzaamaan kan inwerken. Ook is iets beter dan niets.' Overigens denkt Baglari, net als veel collega-ondernemers, dat de eindklok van 18:00 uur verder niets oplevert als tegelijkertijd de avondklok wordt geschrapt. 'Bij mooi weer zit de kade voor mijn zaak vol met mensen die genieten van to go-gerechten. De mensen verplaatsen zich alleen maar.'
Reactie KHN
Nu het draagvlak voor de coronamaatregelen afneemt en het aantal besmettingen stabiliseert, kan de horeca open, vindt KHN. Volgens de brancheorganisatie zou dat 1 juni volledig moeten kunnen, voor alle horecagelegenheden. De heropening van terrassen alleen is voor KHN onvoldoende, zegt Robèr Willemsen. De organisatie wil geen restricties meer: geen eindtijd en geen maximumaantal personen per terras en per tafel. Over de sluitingstijd van 18:00 uur zegt hij: ‘Dit zorgt voor extra druk op handhaving na sluitingstijd, met alle gevolgen van dien. Bovendien is voor ondernemers juist de avond de grootste bron van inkomsten. Het is niet meer uit te leggen als gasten zich vervolgens na 18.00 uur verplaatsen naar parken, pleinen en straten met drank en eten uit de supermarkt, terwijl de horeca haar deuren weer moet sluiten.'
Vijfstappenplan
Het openen van de terrassen op 28 april is de eerst geplande zet in het vijfstappenplan richting de zomer. ‘We nemen steeds een aantal basis maatregelen weg’, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge op dinsdag 13 april tijdens de persconferentie.
De opening van restaurants en cafés staan respectievelijk op 26 mei en 16 juni gepland, mits de coronacijfers dit toelaten. Dit blijkt uit het vijfstappenplan van de Rijksoverheid. Ook haalt De Jonge de ‘testmaatschappij’ aan. ‘Door vooraf te testen maken we veilige bubbels.’ Plan is dat dit in mei wordt ingezet. Verspreid door Nederland lopen nu verschillende pilots, ook voor de horeca.
‘Steeds kijken we opnieuw of een stap kan worden gezet. Nu twee weken later, daarna in een driewekelijks ritme. We gaan sneller als de situatie dat toelaat. Het is afhankelijk van de snelheid van het vaccineren, hoe goed we ons aan de maatregelen houden en virusmutaties.’