Betalen voor toegangstest horeca: 'Wij doen hier niet aan mee'

Betalen voor toegangstest horeca: 'Wij doen hier niet aan mee'

De horeca reageert woest op het plan dat de consument in juli 7,50 euro moet betalen voor een toegangstest om daarmee een restaurant, of café te kunnen bezoeken. 'Zijn ze helemaal gek geworden', zo luidt de algemene reactie op social media. Ook zeggen veel ondernemers er niet aan mee te gaan doen.

Consumenten moeten vanaf juli betalen voor een coronasneltest als ze die laten afnemen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca. Dat staat in een wetsvoorstel over toegangstesten, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd. De komende tijd wordt gewerkt aan de infrastructuur om het toegangstesten mogelijk te maken door heel Nederland. Tot juli draagt de overheid de kosten van de toegangstesten. Daarna wordt van de burger een bijdrage gevraagd. Het ministerie verwacht dat die bijdrage uitkomt op 7,50 euro per sneltest, maar dat is niet in beton gegoten.

De horeca is boos over de plannen. 'Wij doen hier niet aan mee', schrijven veel ondernemers op de Facebooksite van Misset Horeca. 'Zijn ze nu helemaal gek geworden.' Weer een ander schijft: 'Ze zijn echt het spoor bijster. Begin juli zou iedereen minimaal één vaccinatie gehad moeten hebben, tel daar de seizoensinvloeden bij op...hoezo dan toegangstesten!? Vorig jaar zomer heeft de horeca al bewezen dat besmettingen daar niet vandaan komen.'

Wetsvoorstel

De precieze invulling van het wetsvoorstel is nog niet duidelijk, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten. Ze benadrukt ook dat het een voorstel betreft en dat er nog geen besluit over is genomen. ‘Maar voor de tijd dat de toegangstest het belangrijkste is, is het gratis. We hopen natuurlijk dat tegen de tijd dat van de burger een bijdrage wordt gevraagd, dat het toegangstesten in zijn geheel niet meer nodig is omdat iedereen dan gevaccineerd is. Ook benadrukt de woordvoerder dat ondernemers zelf de keuze houden of ze mee willen doen met toegangstesten, of niet. Naar de praktische invulling voor de horeca moet nog worden gekeken. ‘Het zou zo kunnen zijn dat een horecazaak ook gasten mag ontvangen zonder toegangstest, maar dan wel minder gasten.’ Ook sluit ze niet uit de toegangstest bijvoorbeeld alleen een vereiste gaat zijn voor gasten die binnen willen zitten.

De test is veertig uur geldig. Mensen zouden deze test dan voor meerdere uitjes kunnen gebruiken. ‘Dat je ermee naar het theater gaat, een terrasje pakt en de volgende dag nog naar de dierentuin gaat.’

Reactie KHN

KHN is ronduit verontwaardigd dat de overheid erover nadenkt om toch kosten te rekenen voor toegangstesten vanaf 1 juli. ‘Als de toegangstesten € 7,50 blijven kosten, dan zal dat een enorme drempel gaan betekenen voor de toepassing van toegangstesten in de horeca. Het is dus een slecht idee om kosten bij gebruikers te laten liggen. Wil je toegangstesten hun werk laten doen, de maatschappij z.s.m. ontsluiten, dan moet de overheid ze gratis maken.’ KHN zal dit naar eigen zeggen luidkeels laten weten aan de Tweede Kamer die binnenkort het wetsvoorstel van minister De Jonge zal behandelen en er hopelijk, als het gaat om kosten, gehakt van zal maken.

Tijdelijke maatregel

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: ‘Met toegangstesten kunnen we eerder of in grotere groepen bij elkaar komen. Zo versnellen we de terugkeer naar ons oude leven. Daar zien we allemaal naar uit.’ Het is een tijdelijke maatregel om ervoor te zorgen dat deze sectoren eerder voor publiek open kunnen gaan. Dat is ook vastgelegd in het wetsvoorstel: het kabinet kan testbewijzen alleen inzetten als daarmee sectoren eerder kunnen worden geopend of maatregelen kunnen worden versoepeld, wanneer dat zonder testbewijs en gelet op de epidemiologische situatie, niet mogelijk zou zijn.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.