Dat is het gevolg van een vorige week gepubliceerde uitspraak van een Limburgse kantonrechter, schrijft Het Financieele Dagblad.
Anders dan in eerdere zaken over coronakorting, besloot deze rechter niet zelf een besluit te nemen over een huurgeschil, maar vragen voor te leggen aan de Hoge Raad. Die moet nu uitleggen welke regels er eigenlijk gelden voor huurkorting tijdens de coronacrisis.
Huurconflicten
Nu horecazaken het moeilijk hebben vanwege de gedwongen sluitingen, ontstaan er steeds meer huurconflicten. Steeds vaker belanden deze conflicten voor de rechter, aldus het FD. Die zaken hebben tot nu toe verschillende uitkomsten. Zo besloot de rechtbank Den Haag eerder in een bodemzaak dat bazen van een Haags café recht hebben op 50 procent huurkorting tijdens de perioden van lockdown. De uitbaters van een Amsterdams hotel hebben volgens een andere rechter alleen recht op een omzetafhankelijke huurkorting. De Limburgse zaak ging tussen Heineken en een pandeigenaar.
Rekenformule huurkorting
De rechter kwam met een formule waarbij het verschil in omzetdaling het percentage van de huurkorting bepaalt: de gewijzigde huurprijs wordt berekend volgens de formule, oorspronkelijke huurprijs -/- (percentage omzetdaling ÷ 2) = gewijzigde huurprijs.
Bij een omzetdaling van 100% is het percentage van de huurkorting 50%. Bij een omzetdaling van 75% wordt de gewijzigde huurprijs 37,5%.
De wijziging van de overeenkomst wordt met terugwerkende kracht vastgesteld per 16 maart 2020 en deze tijdelijke wijziging (lees: het kortingspercentage) geldt zo lang vrijheid belemmerende overheidsmaatregelen van kracht zijn of de omzet weer het niveau van 2019 heeft bereikt.
Huurkorting horeca
Bedrijven die financieel hard zijn geraakt door de coronacrisis en geen huurkorting krijgen van hun vastgoedverhuurder, maken via de rechter hier alsnog een goede kans op, dat bleek eerder uit een analyse van veertien gerechtelijke uitspraken door NRC en gesprekken met deskundigen.