Johan de Vos: ‘De fase van interen zijn we al voorbij. We zitten nu in de fase van schulden opbouwen. En dat gaat vrij hard: personeel, vaste lasten, huur, stroomrekening, alles zo minimaal mogelijk, maar wanneer er niks binnenkomt, draagt alles bij aan de verdere schuld. We zijn nu voor de zesde maand dicht. De zomer, met sterk beperkte mogelijkheden, heeft daar weinig aan kunnen verlichten. Los van de schulden komen ondernemers nu ook op het punt dat ze emotioneel het maximaal rekbare bereiken: hoe hou je het in je hoofd allemaal nog op een rijtje?’
Thierry Aartsen: ‘Ondernemers thuis laten zitten is het ergste wat er is; het zijn van nature mensen die willen doen. Mijn ondernemershart bloedt bij de verhalen van Johan en andere ondernemers.’
Hoe nu verder?
Dat de coronamaatregelen nodig zijn geweest is voor beiden duidelijk. Het gaat om de manier waarop we met de consequenties omgaan. De Vos: ‘Veel horeca-ondernemers met mij hebben het gevoel dat sommige bewindslieden in Den Haag de connectie met de realiteit verliezen. Met een paar kleine aanpassingen kun je voorkomen dat veel ondernemers buiten de boot gaan vallen. Bijvoorbeeld de starters uit 2019; zij kunnen geen jaar-op-jaar resultaten laten zien, maar verdienen wel de steun die ze nu niet krijgen. In zo’n geval is het fijn als je kunt schakelen met iemand als Thierry, die luistert en dat in Den Haag kan oppakken.’
Aartsen: ‘Het is voor mij de reden waarom ik volksvertegenwoordiger ben geworden; om die praktijk naar Den Haag te brengen. Daar ligt nu, meer dan ooit, mijn taak als Kamerlid in deze crisis. Al die steunpakketten moeten zo snel in elkaar getimmerd worden dat er natuurlijk dingen misgaan. Dan vallen er mensen buiten de boot en ik zie het als mijn taak om hun verhalen naar Den Haag te brengen zodat het geregeld wordt.’
Routekaart
Aartsen: ‘Met de stijgende vaccinatiegraad is er licht aan het einde van de tunnel. Maar de routekaart om uit de crisis weer op te starten is voor mij een doolhof. Het gaat erom dat we mét de horeca bekijken waar we kunnen versoepelen, en niet in Den Haag bepalen dat Efteling en Ikea helemaal opengaan en de horeca helemaal dicht. Want dat zijn nu de knoppen: open of dicht. Dat is te zwart-wit. De ruimte moet veel eerlijker over de sectoren worden verdeeld. Dat de discotheek zoals we die gewend waren nog even niet kan, snappen we allemaal. Maar dat je wel de volle winkelstraten ziet en niet op een terras mag zitten, krijg je niet meer uitgelegd.’
Schuldenberg
De Vos: ‘Als we straks weer open gaan hebben we direct weer al onze kostenposten. Maar dan komt daarop de vraag hoe we die schuldenberg gaan oplossen. Als daar geen hulp bij komt dan vallen alsnog heel veel zaken om. Ik hoop dat Thierry ze dat daar in Den Haag aan het verstand gebracht krijgt.'
Aartsen: 'Dat is echt een hele grote zorg van mij ja. Populair roepen dat alles kwijtgescholden moet worden is te makkelijk, want dat is niet eerlijk tegenover die ondernemers die wel een deel konden betalen. We moeten hier echt sámen met deze ondernemers een plan voor maken, zodat er straks ook echt aan de eindstreep weer leven is.’
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Thierry Aartsen.