Op hun lauweren rusten is echter niet aan het ondernemerspaar besteed. Afgelopen jaar draaide Bij Jef zelfs het drukste seizoen ooit. Na de complete make-over van het restaurant en de luxe hotelsuites en de succesvolle lancering van de traiteurservice, pakken dé culinaire ambassadeurs van de Wadden dit bijzondere jubileumjaar extra groots uit met een eigen moestuin van 3000m2 . Hiermee brengen Jef en Nadine de natuur in 2021 nóg dichter bij de gasten.
3000m2 moestuin
Van het land op het bord mag je bij Bij Jef letterlijk nemen want de afstand van de keuken naar de moestuin is nog geen 25 meter. Twee jaar heeft het geduurd voordat Jef vorig jaar eindelijk het door hem zo felbegeerde stuk grond wist te bemachtigen. Dat hij juist in het jubilieumjaar met ingrediënten uit de eigen tuin kan gaan koken maakt dit dan ook extra bijzonder. Bijgestaan door twee tuinmannen, die onder meer de zaai- en teelplannen ontwikkelden, werd de afgelopen maanden hard gewerkt om het perceel van 3000m2 gereed te maken voor het verbouwen van kruiden en oude groenterassen. De eerste gewassen zullen naar verwachting eind februari/begin maart geoogst worden en deze zullen de basis vormen voor nieuwe gerechten en groentesapjes – ditmaal van eigen grond – die Jef de komende maanden verder zal ontwikkelen.
Natuur naar de keuken halen
Schuur: ‘We waren al een tijdje op zoek naar manieren om de natuur nog meer onze keuken in te brengen. Toen ik de eigenaar eindelijk zover kreeg dit stuk grond aan ons te verkopen viel alles op zijn plek. Ik wil in onze moestuin de flora van Texel – waar Jac. P. Thijsse zo door betoverd werd – naar het bord brengen. Terug naar oersmaken: spruitjes die naar spruitjes smaken, dat werk. We worden bijgestaan door twee fantastische tuinmannen: een jonge gozer die is opgeleid bij biologisch-dynamische bedrijven en een herintreder met honderd jaar ervaring. Ik krijg zó veel energie van die jongens.’
Met de moestuin biedt Bij Jef gasten komend jaar een extra beleving. 'Gasten kunnen straks in de moestuin genieten van het aperitief en de ingrediënten op zijn puurst, zoals ze bedoeld zijn, direct van het land proeven.’