De Tweede Kamer wil dat de regering onderzoekt of de thuisbezorgmarkt wordt verstoord doordat horecaondernemers van online platforms geen lagere prijs mogen aanbieden op hun eigen website. De SP en PvdA dienden een motie in die in de Tweede Kamer werd aangenomen.
Dominante marktpositie
In de motie geven de partijen aan ervoor te vrezen dat de dominante marktpositie van enkele online platforms in combinatie met eenzijdige verhoging van commissies nadelig kunnen uitpakken voor zowel horecaondernemers als consumenten. Ze willen daarom nader onderzoeken of eisen zoals de laagste prijsgarantie marktverstorend werken.
>> Lees ook >> Nieuw bezorgplatform gaat strijd aan met Thuisbezorgd.nl
Koninklijke Horeca Nederland ziet dit onderzoek als een grote steun in de rug voor veel horecaondernemers en een belangrijke stap richting een eerlijkere bezorgmarkt. Ook kan het een opmaat zijn voor een verdere discussie over vernieuwing van de wetgeving rondom zoek-, boek- en bezorgsites, aldus KHN.
Pizza
Deze discussie werd vorig jaar door horecaondernemers en KHN aangezwengeld. In december overhandigde KHN een symbolische pizza aan Tweede Kamerleden om te pleiten voor een pariteitsdiscussie en het delen van klantgegevens door platforms met horecaondernemers.
Wel of niet starten met maaltijdbezorging? Doe deze drie onderzoeken
Intussen starten horecaondernemers hun eigen bezorgplatforms. Onlangs zijn Dirk en Hendrik de Gooijer, de voormalige eigenaren van Eethuis & Snackbar Oscars in Emmen, van start gegaan met Bezorgland.nl. Zij vragen 4 procent commissie per bestelling waarbij verhogingen volgens de broers uitgesloten zijn. Daarnaast gaat Eten.com binnenkort aan de slag, die een vaste commissie van 6 procent vraagt en inkoopvoordeel biedt voor aangesloten restaurants.