EXKi is naar eigen zeggen een alternatief voor de traditionele fastfoodformules. Het assortiment bestaat uit vers bereide en natuurlijke producten die gasten ter plekke kunnen opeten of kunnen meenemen zoals broodjes, salades, warme gerechten als soepen en schotels, verse sappen en yoghurt, maar ook taarten en koeken.
Seizoensgroenten
Er wordt vooral met verse seizoensgroenten gewerkt, die ook zoveel mogelijk lokaal en biologisch geteeld zijn. Elke maand staat er een groente in de spotlight en zijn er nieuwe gerechten rondom deze groente te verkrijgen. Naast de wisselende seizoensgroenten verschijnt er twee keer per jaar een geheel nieuwe kaart.
Er is ook aandacht voor verschillende dieetvoorkeuren. Op het menu zijn veel vegetarische, vegan, glutenvrije en lactosevrije gerechten te vinden en wordt er bewust omgegaan met het gebruik van zout en suikers.
Daarnaast gaat het bedrijf zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord te werk. Zo maakt het bedrijf gebruik van duurzame visvangst en gebruikt het alleen biologische kip van lokale boerderijen.
Geschiedenis
Het verhaal van EXKi begint in België in 1999. Ondernemer Joep van Haaften kwam in aanraking met het concept toen hij in Brussel woonde. Hij opende vijf jaar geleden de eerste Nederlandse EXKi-vestiging in Den Haag. Van Haaften: ‘Ik was gelijk onder de indruk van de EXKi aanpak; de producten, de sfeer, de filosofie. Als je het ervaart, dan weet je direct ‘dit bestaat nog niet in Nederland’.’
Vandaag telt EXKi negentig restaurants in zes landen: Frankrijk, België, Nederland, Luxemburg, Italië en Duitsland.