Ton en Tea Vis nemen afscheid van Cafetaria Oostvoorne

Ton en Tea Vis nemen afscheid van Cafetaria Oostvoorne

Ton en Tea Vis van Cafetaria Oostvoorne nemen binnenkort na ruim veertig jaar afscheid van de branche. Het ondernemerspaar gaat met pensioen. De zaak loslaten wordt nog wel een uitdaging, zo blijkt.

Maandag 17 september is de laatste werkdag van Ton en Tea Vis bij Cafetaria Oostvoorne in het gelijknamige Zuid-Hollandse dorp. Tea is al sinds haar jeugd werkzaam in de zaak, die haar vader opende op 18 september 1972. Ton Vis werkte als radio- en televisiemonteur, maar zag daar geen toekomst meer in. Tegelijkertijd wilde zijn schoonvader de snackbar van de hand doen.

Eerste ruzie

Ton Vis bedacht toen een plan. ‘Het zal in ’85 of ’86 zijn geweest. Ik had het niet meer naar mijn zin op mijn werk. Ik heb ontslag genomen en zei thuis tegen Tea dat we samen verder moesten gaan met de zaak’, vertelt Ton Vis. ‘Dat was mijn eerste ruzie met haar, wat ze wilde er ook mee stoppen. Maar we hebben het toch samen opgepakt.’

Dat bleek achteraf een goede zet. ‘Ik kijk er met heel veel plezier op terug, we hebben het erg goed gehad. Financieel is het de juiste beslissing geweest om met de zaak verder te gaan. Ik voel me trots al ik kijk naar wat er nu staat.’

Wat in 1972 begon als Snackbar ’t Centrum heet nu Cafetaria Oostvoorne. Midden jaren negentig sloten Ton en Tea Vis zich aan bij Kwalitaria, waar ze twee jaar geleden ze afscheid van namen.

Helpen in de spits

Het afscheid wordt niet groots gevierd, zegt Ton Vis. ‘Voor zover ik weet, gaat er niets gebeuren. Wij werken maandag 17 september, de volgende dag ben ik jarig en op 19 september gaan we op vakantie. Ja, ik sta er wel bij stil, maar voor mij hoeft die aandacht niet zo.’ Voor zijn vrouw valt het afscheid zwaarder. ‘Ze heeft nu al aangegeven dat ze op zondagen in de spits wil staan. Ze kan het niet loslaten.’

Nieuwe leiding

Zonen Joost en Chris nemen de zaak van hun ouders over. Sinds een jaar of drie staan ze steeds meer op hun eigen benen. ‘Sindsdien dragen we ook duidelijk uit dat wij de leiding hebben, dat wij met de ideeën komen’, zegt Joost Vis. ‘Maar gasten vroegen nog steeds naar Ton en Tea. Nu wordt dat een beetje minder, en vragen ze ook naar ons. Dat is wel fijn.’

Ton Vis heeft er vertrouwen in dat zijn zoons de cafetaria succesvol voortzetten. ‘Ik zie dat ze vooruitstrevend zijn. Neem bijvoorbeeld fried chicken. Toen ze met dat idee kwamen, zei ik: ‘Dat wil niemand’, zei ik. Maar het blijkt een schot in de roos. Ze hebben ook drie soorten bier op de tap. Daar was ik zelf niet meer aan begonnen.’

Chris (links) en Joos Vis

Branche is veranderd

Het werk in een cafetaria is vandaag de dag heel anders dan toen, weet Ton Vis. ‘Toen was het patat, frikandellen en kroketten. De branche is veranderd, we zijn nu erg met vernieuwing bezig. Dat is goed, maar als je puur kijkt naar het werk vond ik het vroeger prettiger’, geeft Ton toe. ‘De gerechten en bestellingen zijn ingewikkelder geworden, en er komt steeds meer op je af. We hebben nu meer mensen nodig om hetzelfde doel te bereiken. Toen stonden we met z’n drieën aan de bakwand, nu met z’n vijven.’

Klussen en Horecava

Ook Ton Vis laat de cafetaria nog niet helemaal los. Hij pakt klusjes op en verzorgt de boekhouding nog. Binnenkort komt er onder meer een nieuwe koelcel en vriescel waar hij bij zal helpen. ‘En ik bak oliebollen in december, dat hebben mijn zoons gevraagd. We zullen ook nog samen naar de Horecava gaan, dat blijft leuk.’

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.