Dat meldt het CBS. Binnen de categorie eet- en drinkgelegenheden groeide de omzet van fastfood met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Het CBS schaart onder meer cafetaria’s, ijssalons, lunchrooms en grote fastfoodketens onder dit segment. Het statistiekbureau heeft geen aparte cijfers van de verschillende soorten bedrijven binnen fastfood.
Kantines en catering
De omzet van restaurants steeg met 0,3 procent, die van cafés daalde met 0,7 procent. De café-omzet daalde voor het tweede kwartaal op rij. Kantines en catering laten de grootste groei zien, met een omzetstijging van 1,9 procent. Het volume van eet- en drinkgelegenheden (de voor prijs gecorrigeerde omzet) daalde met 0,3 procent.
Hotels en vakantieparken
De omzet van de gehele horeca steeg in het tweede kwartaal van 2019 met 1,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is vooral te danken aan logiesverstrekkers – waaronder hotels en vakantieparken – die een omzetstijging van 4,3 procent noteerden.
Het aantal horecabedrijven neemt sinds 2013 elk kwartaal toe. Er zijn er momenteel bijna 59.000 actief, waarvan bijna 50.000 als eet- en drinkgelegenheid.