Vleesverbruik in Nederland gestegen, mogelijk door de horeca

Vleesverbruik in Nederland gestegen, mogelijk door de horeca

Ondanks de opmars van vegetarische en veganistische producten, is het vleesverbruik in Nederland vorig jaar voor het eerst in negen jaar gestegen. De toename kan weleens door de horeca komen.

Dat zegt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Gemiddeld verbruikten Nederlanders 77,2 kilo vlees per persoon in 2018. In 2016 en 2017 was het 76,6 kilo. Alles wordt in deze verbruikscijfers meegeteld, ook bijvoorbeeld botten.

Stijging staat haaks op de foodtrends

‘Minder vlees eten lijkt populair, maar de werkelijkheid is kennelijk weerbarstiger”, zegt Wakker Dier. ‘De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Vegetarisch, vegan, flexitarisme ofwel vleesminderen: plantaardig eten won terrein. Waar in het verleden amper één vegetarische optie op de menukaart stond, zien we er tegenwoordig vele. En dan deze stijging’, aldus Wakker Dier.

Horeca-uitgaven gestegen

Hoe het komt dat de vleesconsumptie is toegenomen, is nog onduidelijk. ‘Omdat de supermarkten minder vlees verkopen, lijkt het erop dat meer mensen vlees buiten de deur eten. Aangezien de horeca-uitgaven sterk zijn gestegen, is het aannemelijk dat dit een rol speelt’, aldus Wakker Dier.


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.