IJsseizoen 2020 staat voor de deur: ijssalons openen vroeg dit jaar

IJsseizoen 2020 staat voor de deur: ijssalons openen vroeg dit jaar
Luciano's in Leiden.

Hoewel sommige ijssalons het hele jaar de deuren open houden, wordt de start van het nieuwe seizoen gemarkeerd door de ijssalons die na een paar maanden stilte de vitrine weer vullen. Dit jaar gaat een aantal al in februari open, en zijn sommigen in januari alweer van start gegaan.

De acht locaties van IJssalon Clevers (zeven in Limburg, een in Noord-Brabant) openen op 28 februari. De ijssalons hebben ieder jaar een vaste openingsdag, die afhangt van carnaval. ‘Wij gaan altijd in het weekend na carnaval open’, zegt Theo Clevers. ‘Na carnaval begint hier in het Zuiden een nieuw tijdperk, dan begint de lente. Dat kan dus ook in maart zijn.’

Clevers begint met vegan ijs

Of het dan meteen druk wordt, hangt vooral af van het weer. ‘Als de zon schijnt, komen de mensen wel. Vaste gasten komen sowieso, die zitten erop de wachten. Ik zie de reacties op Facebook, ze zijn benieuwd naar onze nieuwe ijskaart.’

Welke nieuwe smaken de ijssalons dit jaar introduceren, houdt Clevers nog even geheim. Hij doet op 1 maart mee aan de wedstrijd tussen SVH Meesterijsbereiders tijdens de IJs-Vak/Bakkersvak, waarbij iedereen zijn beste ijs presenteert. Wel laat hij weten langzaam te willen beginnen met vegan ijs.

IJssalon Kees bestaat 70 jaar

Roberto Gelato in Utrecht opent op 28 februari, en maakt er zoals ieder jaar een feestje van. Dit keer heeft hij een aantal van de beste Italiaanse ijsbereiders uitgenodigd om samen de winkel te openen.

IJssalon Kees in Geldrop en Eindhoven opent 29 februari met een speciale jubileumdag. Het bedrijf viert dit jaar namelijk het 70-jarig bestaan.

Trio van chocolade bij Luciano’s

Een aantal vestigingen van Luciano’s IJssalon is al open voor het seizoen: in Hoofddorp, Leiden, Woerden en de twee salons in Den Haag. Maandag 17 februari gaan de ijssalons in Delft en Wassenaar open, gevolgd door Overveen, Heemstede en Utrecht twee of drie weken later.

‘Het weer is gewoon lekkerder’, verklaart Luc Blok de vroege start. ‘Hoewel we het ook druk hebben als het weer niet mooi is.’ Luciano’s heeft voor het nieuwe seizoen een aantal nieuwe smaken in petto. ‘Een trio van chocolade en eentje op basis van een nieuw koekje, heel verrassend. En onze ijstaarten worden nog mooier dan ze al waren.’

Blok heeft zich onlangs tijdens een reis laten inspireren. ‘We gaan een sabayon koffie-ijs maken. Dat idee heb ik in Colombia opgepikt.’

IJsagenda 2020

Ook in het nieuwe ijsseizoen staat er weer een aantal evenementen gepland.

1, 2, 3 maart: Bakkersvak/IJs-vak. Deze vakbeurs voor brood, patisserie, chocolade, koffie en ijs vindt plaats in de Evenementenhal Gorinchem. Ontdek alle trends op het gebied van ambachtelijk en softijs. www.bakkersvak.nl.

2 maart: De Gouden IJsspatel, Evenementenhal Gorinchem. IJs-vakwedstrijd waarin 24 finalisten (na de voorronde op 27 en 28 januari) strijden om het lekkerste ijsje van Nederland. De smaak dit jaar: kersensorbetijs. De top-3 in deze wedstrijd is genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2020. Bekijk hier de finalisten.

3 maart: De Gouden IJscreatie, Evenementenhal Gorinchem. Tijdens deze IJs-vakwedstrijd maken ijsbereiders live op het podium binnen 6 minuten vier identieke ijscreaties. De top-3 ontvangt een nominatie voor IJssalon van het Jaar.

24 maart: Europese Dag van het IJs. Een initiatief van ijsbereiders door heel Europa. In Nederland pakt de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum dit event op. De smaak die centraal staat, is yoghurtijs met aardbeienvariëgato.

Medio juni: Bekendmaking IJssalon van het Jaar 2020.


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.