Het Sectorhuis IJs moet ambachtelijk ijs promoten en de ambachtelijke ijssector verder upgraden professionaliseren. De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum (de branchevereniging), het Gilde van SVH Meesterijsbereiders en het IJscentrum (het opleidingsinstituut) willen daarin intensief optrekken.
Sector vooruit helpen
‘Dit is een mijlpaal voor de ambachtelijke ijssector’, zegt Teun Loonen voorzitter van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. ‘Door samen op te trekken op specifieke onderwerpen, kennis en kunde te delen en concrete acties te benoemen, kunnen we de sector vooruit helpen. Die overtuiging hebben we allemaal. Versnippering werkt averechts, hebben we gemerkt. Daar komt nú verandering in.’
Ontmoetingsplek voor ijsbereiders
Het sectorhuis moet dé ontmoetingsplek worden voor de ambachtelijke ijsbereider en voor iedereen die kennis en inspiratie wil opdoen over ambachtelijk ijs. De centrale locatie is de Food Innovation Academy in Vlaardingen, waar ook het IJscentrum is gehuisvest. Deze locatie wordt benut voor vergaderingen, opleidingen en diverse events georganiseerd door de deelnemers aan het sectorhuis. Het Sectorhuis IJs kan worden uitgebreid met andere belanghebbende partijen.
Concrete acties
De komende maanden vervolgen de betrokken partijen het overleg om tot concrete acties te komen, zoals ledenwerfactiviteiten voor de vereniging en uitbreiding van het opleidingsaanbod van het IJscentrum. Plannen daarvoor liggen al klaar. Verder wordt gewerkt aan een gezamenlijk sponsorplan. Met ingang van 1 januari 2021 moet de inrichting van het sectorhuis voltooid zijn.
Ondertekening intentieverklaring
Het tekenen van de intentieverklaring vindt plaats op maandag 2 maart om 15:30 uur op het IJsplein op Bakkersvak/IJsvak, de nationale vakbeurs voor de bakkerij- en ijssector. De ondertekening wordt gedaan door Teun Loonen (voorzitter branchevereniging), Theo Clevers (voorzitter Gilde) en Harry van der Zaag (directeur Lentiz |Cursus & Consult, namens IJscentrum).